Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Čierna krv

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Alfa Ndiaye z dediny Gandiol neďaleko Saint-Louis v Senegale si zvolil neľudskosť. Nevedel sa zmieriť s tým, že nedokázal zabrániť smrti svojho priateľa, Madembu Diopa, ktorého mal rád ako brata. Vojna mu ale napokon vzala všetko a navždy ho zmenila.

Knižnica týždňa: Čierna krv David Diop: V noci je každá krev černá. Argo, 2022.

vojaci považovali Alfu za dëmm, požierača duší, vojaka čarodeja. Najprv ho v jeho krvilačnosti podporovali, obdivovali a uctievali. Keď sa ale začal vracať z frontu s odseknutými rukami nepriateľov a celý od krvi, ich obdiv sa zmenil a začali sa ho báť. Mysleli si totiž, že im „zožerie“ vnútro tela a vženie ich do náručia smrti. Nezáležalo na tom, aká bola ich národnosť, či boli priatelia alebo nepriatelia, všetci sa mu báli čo i len pozrieť do očí. Naopak, on svoje obete zvíjajúce sa strachom a bolesťou pozoroval rád. „Když se dívám nepříteli do jeho modrých očí, často zahlédnu panický strach ze smrti, z divošství, násilí o lidojedství. V jeho očích vidím to, co mu o mně říkali a čemu uvěřil, ačkoliv mě nikdy předtím nepotkal.“

pomsta modrookým nepriateľom

Keď mladí muži prekročili vek dvadsať rokov, chceli opustiť svoju malú senegalskú dedinu a vidieť svet. Škola im totiž vtĺkala do hlavy, že je ich povinnosťou bojovať za Francúzsko, a tiež sa chceli stať niekým významným. Mademba, na rozdiel od Alfu, ktorý je zároveň rozprávačom celého príbehu, bol ale slabý a v podstate nehodný stať sa vojakom. Vyrastali spolu, mali sa radi ako bratia a nakoniec aj do vojny išli spoločne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite