Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iris Apfel: Ikona z vesmíru

.martina Baranová .kultúra

Písal sa 29. august roku 1921. Svet sa ešte spamätával po prvej svetovej vojne a o tej druhej nikto ešte nemal potuchy. Zo žuvačiek sa nedali robiť bubliny, ženy nechyrovali o nylonových pančuškách a pán V. K. Zworykin nosil svoj patent systému elektronickej televízie zatiaľ len v hlave.

Iris Apfel: Ikona z vesmíru Noam Galai/Getty Images Iris Apfel počas oslavy stých narodenín v Central Park Tower, 9.9.2021, New York.

Po newyorských uliciach sa ešte nepreháňali kabriolety a balený krájaný chlieb v obchodoch bol hudbou budúcnosti. Do toho pre nás tajomného sveta prišla asi jedna z najvýraznejších tvárí súčasnosti, Iris Apfel, módna ikona, pred ktorou je čas akoby bezmocný – koncom augusta sa dožila v skvelom zdraví 101 rokov. 

z malej zberateľky a slávna návrhárka

Narodila sa v New Yorku ako jediné dieťa Samuela Barrela, ktorého rodina vlastnila obchod so zrkadlami, a ruskej matky Sadyi, ktorá mala módny butik. Už ako malá Iris zbierala nápadné korále, bižutériu a tiež výrazné okuliarové rámy. Milovala blšie trhy a prvé zo svojich módnych úlovkov získala práve tam. Mladá Iris študovala dejiny umenia a navštevovala umeleckú školu vo Wisconsine. 

Iris bola od mladosti fascinovaná designom a módou. V roku 1948 sa vydala za Carla Apfela a o dva roky neskôr spolu založili textilnú firmu. Jej rekonštrukčné a návrhárske projekty boli známe po celom svete, dlhé roky sa bez nich nezaobišiel dokonca ani Biely dom. Iris však lákali nevšedné šperky, ktoré začala sama navrhovať a s hrdosťou ich nosila ako dokonalý punc svojej extravagantnosti. Veľmi rýchlo sa zaradila k ikonám výstrednosti, zatiaľ čo jej manžel si potrpel na precízne krajčírstvo a dokonalú eleganciu. V spoločnosti vynikala svojím zjavom zahaleným do všetkého farebného, čo nezapadalo do žiadnych štandardov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite