Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Straub nebude odpočívať v pokoji

.marína Gálisová .kultúra

Takmer určite poznáte Stephena Kinga. Či už ste vášniví čitatelia, alebo nie, iste ste videli niečo nakrútené podľa jeho kníh. A takmer určite nepoznáte Petra Strauba. To je taká škoda, ako keby ste nepoznali Stephena Kinga.

Peter Straub nebude odpočívať v pokoji KyleCassidy/Wikipedia

o mŕtvych vraj len dobre, hovorí sa, a pri Petrovi Straubovi sa to dá dodržať bez hryzenia si do jazyka. Peter Straub totiž písal rovnako dobre ako Stephen King – a veľmi často i lepšie, čo si ako Kingova fanúšička a dlhoročná prekladateľka jeho kníh kľudne dovolím povedať. Tipujem, že Stephen King by prikývol.

prečo je teda Peter Straub v porovnaní so Stephenom Kingom tak málo známy?

V prvom rade treba poznamenať, že v anglicky hovoriacom, píšucom a čítajúcom prostredí jeho meno rezonuje už roky. Má na svojom konte aj bestselery, aj kritické uznanie, aj žánrové ceny (Bram Stoker Award, World Fantasy Award a iné). U nás je skôr tendencia poznať kde-tu niečo od neho, ale nie jeho meno.

Nuž tak – nikdy toho nenapísal toľko ako famózne plodný autor Stephen King. A médiá si ho nikdy tak nezamilovali, nevložili do neho toľko predstáv a očakávaní. Vždy bol trochu na okraji. Samozrejme, tým sa mohol cítiť undergroundovejšie, i keď jeho živobytie z literatúry bolo určite o dosť lepšie, ako sa pritrafí väčšine undergroundu.

A druhé ale – hoci King bol roky vydavateľmi odmietaný (a vraj si tie odmietavé listy odkladal), Straub sa kde-tu netrafil do vyrovnaného výkonu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite