Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Vojna, adrenalín a novinárčina

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Ľudia po celom svete cestujú preto, aby zažili veci, ktoré sa im doma neprihodia. No keď po svojom návrate rozprávajú o tom, čo všetko videli, nikoho to v skutočnosti veľmi nezaujíma.

Knižnica týždňa: Vojna, adrenalín a novinárčina Martha Gellhorn: Päť výletov do pekla. Literárna bašta, 2022.

nechceme totiž počúvať o krásach, ktoré zrejme nikdy neuvidíme na vlastné oči, a tak týmto ľuďom iba ticho závidíme a zdvorilo sa pri ich chváleniach usmievame. Avšak čo nás skutočne zaujíma a priťahuje, a tak je to od nepamäti, sú príbehy, ktoré sa spájajú s nejakým konfliktom či katastrofou. Martha Gellhorn, jedna z najznámejších vojnových reportérok, sa preto kedysi vybrala na svoje „hororové cesty“, ktoré ju napokon i preslávili. 

Kniha Päť výletov do pekla, ktorú napísala v rokoch 1975 až 1977, nie je žiadny príjemný a krásou oplývajúci cestopis. Gellhorn priznáva, že nápad na jej napísanie dostala, keď „sedela na jednej mizernej plážičke na západnom cípe Kréty v obklopení premočenej topánky a zhrdzaveného šerbľa“. Spomína si na časy dávno minulé, keď na plážach boli iba morské riasy a nie odpadky, a keď boli bezpečné a prázdne. Na zátoky okolo karibských ostrovčekov, vodné korytnačky a zelený Níl, zálivy na Kube obklopené džungľou, Mexiko zo strany Mexického zálivu i zo strany Pacifiku, stredomorské pobrežie Talianska až nadol ku Kalábrii či míle bieleho piesku pri Indickom oceáne v Keni. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite