Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Hviezdne nebo s mravným imperatívom

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Príbeh siedmich statočných z amerického projektu Mercury je dnes súčasťou „mytológie“ zo začiatkov vesmírneho dobývania. V cynických časoch ide o výnimočne užitočný epos o odhodlaní pri prekračovaní vlastných limitov.

Knižnica týždňa: Hviezdne nebo s mravným imperatívom Tom Wolfe: Správna posádka. Americká cesta do vesmíru. Vydavateľstvo Absynt, 2022.

odhodlaní v ére antihrdinov 

Správna posádka nevznikla na aktuálnu objednávku NASA v rámci vylepšovania PR s použitím historického materiálu. Kniha má viac ako štyridsať rokov, je to teda ozajstná klasika vo svojom žánri. 

Spisovateľ a novinár Tom Wolfe sa vďaka nej mimoriadne preslávil, hoci popularitu si vyslúžil už roky predtým jedným zo základných diel hnutia hippies - knihou o skúsenostiach spisovateľa Kena Keseyho a jeho priateľov s LSD.

Wolfe sa rozhodol sústrediť na motívy mužov, ktorí boli schopní posadiť sa na špičku obrovskej rímskej sviece, napríklad rakety Redstone, Atlas, Titan alebo Saturn. Pýtal sa na to astronautov, ktorí sa zišli v decembri 1972 na Myse Canaveral, aby sledovali štart poslednej mesačnej misie Apollo 17. „Veľmi rýchlo som zistil, že ani jeden z nich, nech boli inokedy akokoľvek zhovorčiví, mi na ňu neodpovie.” 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite