Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď umelá inteligencia maľuje

.samuel Szabo .kultúra .kultúra

Umelá inteligencia umožňuje maľovať umelecky hodnotné obrazy na základe slovného zadania. A tento trend bude pokračovať. Ako to funguje a čo to môže spôsobiť?

Keď umelá inteligencia maľuje SAMČO/MIDJOURNEY Zadanie pre obraz (preklad z angličtiny): opití ľudia s krídlami lietajúci okolo živej pouličnej lampy v temnej daždivej noci v štýle Hieronyma Boscha.

nástroje umelej inteligencie už niekoľko rokov prenikajú do bežného života. A takéto algoritmy dnes určujú, aké príspevky sa ti zobrazia na sociálnej sieti, alebo aké výsledky ti vyhodí internetový vyhľadávač. Umelá inteligencia nahrádza maklérov v obchodovaní na burze, právnikom pomáha s právnou analýzou textov, automechanikom pri diagnóze automobilov, a existujú dokonca už aj experimentálne aplikácie v zdravotníctve. Nie div, že takéto pomôcky sa už dlhší čas využívajú aj na umelecké alebo kreatívne účely, a v poslednom čase začínajú byť dostupné aj pre bežného, laického používateľa, a sú schopné veľmi komplexnej tvorby.

V januári 2021 zverejnila výskumná spoločnosť OpenAI správu o ich novom algoritme DALL-E (podľa Salvadora Dalího), ktorý je schopný generovať obrázky na základe konkrétneho slovného vstupu (text-to-image). O rok neskôr bola zverejnená ďalšia verzia, DALL-E 2, a tá vzbudila na internete veľký rozruch. Tento program bol schopný zareagovať na akékoľvek bizarné, či až nezmyselne znejúce požiadavky, napríklad „kreslo v tvare avokáda“ alebo „stredoveká maľba nefungujúcej wi-fi“ a úplne verne ich stvárniť vizuálne v priebehu pár minút. Program je schopný stvárniť nielen čokoľvek, ale aj v akomkoľovek štýle – môžeš špecifikovať, či to má byť Josef Lada, polaroidová fotografia, alebo japonská drevorezba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite