Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kus renesančného mäsa

.jozef Koleják .kultúra .dobré jedlo

Vo Florencii je tento druh rozkoše povinnosťou. Prechádzate sa hádam najkrajším mestom na svete a odvšadiaľ na vás dýcha nezlomný duch človečenstva. Dokonca aj z tanierov v reštauráciách. Pred vysmiatymi tvárami tam totiž pravidelne pristáva odvážne veľký steak: bistecca alla Fiorentina.

Kus renesančného mäsa GETTY IMAGES Florentína je vždy mimoriadne opečená, no nikdy nie prepečená, pod jemnou hnedou chrumkavou vrstvou sa nachádza krvavý steak.

zvyčajne ho jedia dvaja. Niekedy ani to nestačí a o obrovskú porciu hovädzieho mäsa sa delia aj štyria či rovno celý stôl, dokonca aj tí, ktorí si objednali niečo iné a už majú zjedené. Najväčšími obeťami sú, prirodzene, turisti. Nešťastníci, čo si zo zvedavosti objednali florentskú špecialitu, teraz rozdávajú kusiská v podstate surového mäsa všetkým prísediacim naokolo a tí ho v rozpakoch ochutnávajú. 

Napokon však musia dať miestnym za pravdu, že na tom divošskom florentskom mäse niečo je. Nuž – predovšetkým je to jedlo, ktoré sa ako jedno z mála zachovalo z renesančnej kuchyne v podstate bez väčších zmien. Aj to vďaka tomu, že na jeho prípravu nič netreba a veľmi prísne sa dodržiavala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite