Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Učebnica covidu-19

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Ako každá špecifická doba, tak aj tá dnešná prináša zásadné knižné tituly, ktoré mapujú dianie v spoločnosti počas stále trvajúcej pandémie covidu-19. Takouto knihou je aj titul Očkovanie v kontexte ochrany zdravia nielen v boji s pandémiou covid-19.

Knižnica .týždňa: Učebnica covidu-19 Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Lilla Garayová, Andrea Erdősová, Stanislav Ďurica, Peter Kováč, Filip Stripaj: Očkovanie v kontexte ochrany zdravia nielen v boji s pandémiou covid-19. Vydavateľstvo Wolters Kluwer, 2022.

celý rok 2020 sa niesol v znamení rýchlo sa šíriacej pandémie covidu-19, ktorá prebiehala v niekoľkých krátko po sebe nasledujúcich vlnách. Iskričku nádeje, že pandémiu covid-19 potlačíme, vykresali správy, že vakcína proti tomuto vírusu bude čoskoro dostupná. Niekoľko firiem úspešne otestovalo v klinických výskumoch svoje vakcíny, tie sa následne dostali na trh a v decembri 2021 bol na Slovensku zaočkovaný ako prvý profesor Vladimír Krčméry.

Onedlho sme však zistili, že vôľa očkovať sa nie je u obyvateľstva Slovenska veľká a do dnešného dňa sme na chvoste zaočkovanosti populácie proti covidu-19. Vedci si svoju prácu urobili bravúrne a v krátkom časovom horizonte po identifikovaní nového druhu koronavírusu vyvinuli účinné očkovacie látky, ktoré zásadne znižujú riziko ťažkého až smrteľného priebehu covidu-19.

Potvrdilo sa však, čo sme tušili: covid-19 to len ohlodal na kosť. Slovenska spoločnosť je premorená hoaxmi a dezinformáciami, ktoré majú dôsledky nielen spoločenského, ale aj medicínskeho charakteru. Odmietanie dobrovoľného očkovania totiž prispelo k smrteľným dôsledkom pre tisíce ľudí na Slovensku. Žiaľ, proti inklinácii obyvateľstva Slovenska veriť kadejakým bizarnostiam vrátane toho, že Zem je plochá, nie je možné vynájsť vakcínu. Slovenská spoločnosť sa zmieta v kríze, a kým sme v prvej vlne tlieskali zdravotníkom na balkónoch, počas ďalších vĺn sa museli niektorí lekári či vedci miestami obávať o bezpečnosť seba a svojich rodín.

„Vakcíny sú na trhu proti rôznym chorobám už dlho a každé dieťa je už v prvom roku života očkované proti nejednej chorobe.“

Aspekty očkovania, či už dobrovoľného alebo povinného, skúma knižná novinka, ktorá vyšla vo vydavateľstve Wolters Kluwer na jar 2022. Je to kniha Očkovanie v kontexte ochrany zdravia nielen v boji s pandémiou covid-19, s podtitulom Právne, etické a medicínske aspekty. Napísal ju kolektív autorov Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Lilla Garayová, Andrea Erdősová, Stanislav Ďurica, Peter Kováč a Filip Stripaj. Ak sa raz bude o pandémii covid-19 a jej priebehu vyučovať, táto kniha bude vhodným študijným materiálom vďaka komplexnosti aj príbehovému štýlu písania. Nie je to nudné čítanie, v knihe sa nachádza množstvo príbehov, ktoré vysvetľujú históriu pandémií aj počiatky očkovania, ktoré sa objavili ešte v 18. storočí. Právne aspekty očkovania sú vysvetlené síce právnickým jazykom, no doplnené aj o skúsenosti s očkovaním zo zahraničia. 

Vysoká kvalita a erudovanosť autorov môžu vyvolať obavy, že kniha je určená veľmi úzkemu spektru čitateľov. Odborné publikácie bývajú ľahko čitateľné len zriedka, o tejto to však neplatí, keďže všetci autori dokázali vyjadriť svoje postoje a odborné stanoviská z rôznych vedeckých odborov zrozumiteľne a ľudskou rečou.

Ako uvádzajú autori v predhovore knihy „je len málo historických udalostí, ktoré by otriasli novodobou civilizáciou tak intenzívne a v toľkých rôznych existencionálnych oblastiach ako súčasná pandémia vírusu SASR-Co V-2.

Pandémie, choroby, vírusy sú s ľudstvom od nepamäti, máme zdokumentované pandémie z minulosti ako boli napríklad mor, cholera, chrípka alebo pravé kiahne. Vakcíny sú na trhu proti rôznym chorobám už dlho a každé dieťa je už v prvom roku života očkované proti nejednej chorobe.

Napriek tomu je očkovanie opradené mýtmi. Tieto mýty, ako sa píše v úvodnej kapitole, „spájajú rôzne neúplné informácie, polopravdy či úplne nepravdivé informácie. Sú produktom strachu z neznámeho, nedostatku informácií, odporu voči nariadeniam, prípadne osobného či náboženského presvedčenia. Autori sa zaoberajú mnohými z týchto mýtov a opätovne ich i v tejto publikácii vyvracajú. Ťažko mať ilúzie, že by niekto z ľudí náchylných veriť, že očkovanie spôsobuje autizmus, po tejto knihe siahol a zmenil svoj „názor“. Napriek tomu sa o to stále treba aspoň pokúšať, čo táto kniha jednoznačne robí.

17. jún 2021 Catania, Taliansko: Očkovanie proti covidu v Diecéznom múzeu v rámci iniciatívy VaccinArte.FABRIZIO VILLA/GETTY IMAGES17. jún 2021 Catania, Taliansko: Očkovanie proti covidu v Diecéznom múzeu v rámci iniciatívy VaccinArte.

Precízne vysvetľuje aj typológiu vakcín a pojednáva i o tom, ako je možné, že sa vakcínu na covid-19 podarilo vyvinúť tak rýchlo. „Veľkou nádejou pre populačné zdravie je pokrok vo vývoji účinných vakcín na prevenciu ochorení, ktoré spôsobujú veľkú záťaž celosvetovej populácie: HIV, tuberkulóza, malária“. Ak sa nám niekedy podarí tieto choroby eradikovať, tak to bude práve vďaka novým vakcínam. Covid-19 má pramálo pozitív, no ak nejaká existuje, tak je to práve značný pokrok vo vývoji a výskume nových inovatívnych druhov vakcín. Treba uznať, že kniha k informovanosti o očkovaní výrazne prispieva a je nielen aktuálna, ale takmer nadčasová. Nevenuje sa totiž len očkovaniu proti covidu-19, „ale očkovaniu všeobecne“ – uvádza profesorka Bražinová, epidemiologička a jedna z členiek autorského kolektívu.

Mimoriadne dôležitým príspevkom je aj kapitola Právo a povinné očkovanie v medzinárodnom kontexte. Povinné očkovanie sa stalo jednou z často diskutovaných tém, ktorá nabrala na váhe špeciálne v čase, keď sme zistili, že obyvateľstvo Slovenska neprekypuje ochotou dať sa zaočkovať, a tak chrániť vlastné zdravie a život. Kapitola rozoberá kľúčovú až existenciálnu otázku, či je povinné očkovanie v súlade s ľudskými právami. Odpovede, ku ktorým autori publikácie dospeli, nebudeme prezrádzať, no treba oceniť, že sa zaoberali asi všetkými relevantnými argumentmi v prospech aj neprospech povinného očkovania. Navyše nasledujúca kapitola pojednáva aj o medializovaných výsledkoch súdov ohľadom povinného očkovania (Solomakhin vs Ukrajina, Wein vs Spojené kráľovstvo, Svedkovia Jehovovi vs Rusko a ďalšie). Ďalšia kapitola Etické aspekty očkovania, povinné verzus dobrovoľné sa prehľadne venuje etickým dilemám v súvislosti s potenciálnym povinným očkovaním proti covidu-19 a iným chorobám.

Očkovanie v kontexte ochrany zdravia nielen v boji s pandémiou covid-19 je spolu s knihou Petra Pažitného a Rudolfa Zajaca Slovenské zdravotníctvo v postcovidovej ére 2020 – 2025 – 2030 a knihou, ktorú vydal think thank INESS, Dedičstvo koronakrízy, zatiaľ najlepším zhrnutím doterajšieho priebehu pandémie covidu-19. Bestsellery to zrejme nebudú, ale sú nesmierne dôležité. Plnia totiž úlohu zaznamenávať poznanie a súbory dát, z ktorých sa môžeme poučiť a zariadiť sa podľa nich v ďalších etapách stále prebiehajúcej pandémie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite