Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Otvoriť alebo zamknúť svet?

.ľubomír Jaško .kultúra .kultúra

Kronika ostrova pri ústí rieky Hudson neďaleko New Yorku ukazuje, že dejiny migrácie sú bohaté. Napriek stámiliónom príbehov tých, ktorí sa rozhodli nájsť si novú vlasť, sme vo vzťahu k odídencom i prišelcom stále rozdelení a zneistení.

Knižnica týždňa: Otvoriť alebo zamknúť svet?

od ustríc k prisťahovalcom

Pôvodne šlo o ostrovček Indiánov Lenni Lenape. V ich jazyku sa volal Kioshk, teda Ostrov čajok. Holanďania zo Západoindickej spoločnosti ho premenovali na Ostrov ustríc a následne na Ostrov šibenice. V roku 1774 ostrov získal zámožný občan a obchodník s rybami Samuel Ellis. 

Názov Kľúč bol víziou už z novej éry. Ostrov chcel tak nazvať veľký architekt Frank Llyod Wright. Jeho nasledovníci chceli na ňom vybudovať chaotickú zmes sklených kopúl, kovových lán a visutých terás. Kľúč ako nové meno pre Ellisov ostrov by bol skvelou metaforou, pretože „kľúč môže svet otvoriť alebo zamknúť”. Presne to sa na ostrove, ktorý desaťročia slúžil ako stanica pre prisťahovalcov do USA, dialo – otváranie a zamykanie nového sveta a nového života.    

Malgorzata Szejnert, jedna z najvýraznejších osobností poľskej reportáže a spoluzakladateľka novín Gazeta Wyborcza, pripravila dôsledné rozprávanie o ostrove, na ktorom štartovala (alebo v horšom prípade bola stopnutá) americká existencia miliónov prisťahovalcov. Napriek tomu, že Spojené štáty boli „vymyslené” ako nová vlasť pre zasnívaných exulantov, šlo o dejiny komplikované a práve preto pre dnešok mimoriadne poučné.   

Ostrov pod vedením plukovníka Webera privítal prvú imigrantku 1. januára 1892. Pri južnom cípe Manhattanu čakali tri lode.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite