Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledná klapka Josefa Abrháma

.bibiána Kristína Danitová .kultúra .kultúra

Josef Abrhám bol výnimočný herec výnimočnej hereckej generácie. Zomrel 16. mája vo veku 82 rokov.

Posledná klapka Josefa Abrháma KAREL VLČEK/ČTK 13. január 1983 Praha: Český herec Josef Abrhám v šatni divadla Činoherní klub.

josef Abrhám je jedným slovom legenda a jeho roly si obľúbili mnohé generácie. Na svojom konte má viac ako dve stovky filmov, seriálov a divadelných predstavení. Nebol typovo vyhranený, rovnako bravúrne stvárňoval komediálne, dramatické, kladné aj záporné postavy, ako aj veľké postavy z histórie – napríklad Jaroslava Haška, ktorého stvárnil vo filme Veľká cesta a skúsil, aj aké je byť Karlom Čapkom (Člověk proti zkáze). 

Bol jedným z tých hercov, ktorí dokázali potešiť aj v marazme socializmu, pretože bol jednoducho oslnivý a charizmu kultivovanosti a vyžarovanie mimoriadnej noblesnej osobnosti si zachoval až do smrti – na javisku, pred kamerou aj v osobnom živote. Toto nám dal – šancu na okamih ujsť pred „socsivotou“, ale bez pachuti lacných únikov. Mimochodom, bol skutočný Čechoslovák, pretože mal slovenské korene. 

Hereckú kariéru ukončil v roku 2017, ale zabudnúť sa na neho nedalo – už pre jeho výnimočnú tvár. Niekoľko filmov a seriálov, v ktorých hral, sa dodnes radí medzi kultové, a tu si ich radi pripomenieme.

pension pro svobodné pány

Film režiséra Jiřího Krejčíka  z roku 1967 vznikol podľa divadelnej hry Seána O'Caseyho. Hlavnú úlohu v tejto situačnej komédii získal práve Josef Abrhám. Zahral si slobodného mládenca Mulligana, ktorý si do penziónu priviedol milenku v podaní herečky Ivy Janžurovej. Tú sa snažil ukryť pred domácou aj nečakane sa objavujúcim spolubývajúcim, ktorých stvárnili Věra Ferbasová a Jiří Hrzán. Z toho vyplynulo množstvo vtipných situácií. 

Situačná fraška z roku 1965 bola najprv uvedená na televízne obrazovky, potom v pražskom Činohernom klube a nakoniec sa o dva roky zaskvela v podobe farebného filmového formátu. V divadelnej inscenácii však postavu Anděly hrala Jiřina Jirásková. Takisto bol v televízii nahradený Vladimír Pucholt, predstaviteľ Mulliganovho spolubývajúceho, ktorý v roku 1967 emigroval. Filmového záznamu sa dočkalo niekoľko divadelných predstavení, v ktorých sa predstavil Abrhám – Audience, Hráči, Tři v tom a Revizor.

byl jednou jeden dům

Päťdielny seriál z roku 1974 vznikol podľa scenára Jana Otčenášeka a Oldřicha Daněka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite