Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Týždeň slovenského filmu premietne takmer 50 snímok, spomína aj na P. Pišťanka

.tasr .kultúra

Atlas vtákov režiséra Olma Omerzua v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom otvorí v pondelok večer Týždeň slovenského filmu. Prehliadka v bratislavskom kine Lumiére uvedie do 10. apríla takmer päťdesiat slovenských snímok. Pripravený je tiež bohatý sprievodný program, diskusie o filmoch a predstavenia pre deti.

Týždeň slovenského filmu premietne takmer 50 snímok, spomína aj na P. Pišťanka

celkovo sa diváci môžu tešiť na 47 celovečerných filmov a krátkometrážnych slovenských filmov. Hlavný program tvoria celovečerné filmy, ktoré mali v roku 2021 premiéru. Ide o 13 hraných, 15 dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. "Týždeň slovenského filmu je bilančná prehliadka, ktorá hodnotí, reflektuje a oceňuje tvorbu slovenskej kinematografie. Sme radi, že po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, keď sa vzhľadom na pandemickú situáciu konala v náhradnom jesennom termíne a iba on-line, sa tento ročník uskutoční naživo v kine a v plnom rozsahu," hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky, ktorá v sprievodnom programe prináša aj dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry.

Seminár zameraný na tvorbu spisovateľa Petra Pišťanka spojili organizátori s krstom 3-DVD s filmami Rivers of Babylon (1988) Vlada Balca, Muzika (2007) a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, ktoré vznikli podľa predlohy výnimočného autora 90. rokov. Prehliadka si Pišťanka pripomenie projekciou Balcovho film Rivers of Babylon.

Počas úvodného ceremoniálu prehliadky odovzdajú ceny za prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, histórie, publicistiky či popularizácie slovenského filmu. Cenu Petra Mihálika si na otvorení prevezme filmová a literárna historička Jelena Paštéková, Cenu Pavla Branka získa filmový publicista Matej Sotník a Cenu Orbis Pictus zástupcovia vydavateľa mesačníka Film.sk o filmovom dianí (nielen) na Slovensku.

Slovenský filmový ústav (SFÚ), organizátor Týždňa slovenského filmu, upozorňuje na dve minuloročné novinky z hlavného programu prehliadky, ktoré vznikli v koprodukcii s Ukrajinou. Ide o drámu Predtuchy Viačeslava Kryštofovyča a film Cenzorka Petra Kerekesa, ktoré premietnu ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi. "Pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu je vstup na prehliadku voľný," avizuje SFÚ. Po skončení Týždňa slovenského filmu uvedie tri víťazné filmy ocenené na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film s ukrajinskými titulkami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite