Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Macina exkurzia do ženského sveta

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Marcela Cmorejová, predtým Vilhanová, zvaná Maca, je nepriehliadnuteľná a neprepočuteľná. Taká vždy bola už v banskobystrickej skupine Sto múch, kde si ju všimol Stanislav Štepka a okamžite ju zaangažoval do Radošinského naivného divadla, v ktorom pôsobí dodnes.

Macina exkurzia do ženského sveta BORIS NÉMETH

maca a jej Kapela roka vydali album Chobotnica, na ktorom speváčka, skladateľka, aranžérka, saxofonistka a akordeonistka hovorí tak ako vždy – s poloúsmevom, neodolateľnou energiou podmanivého groove. Ale pritom veľmi vážne a hĺbkovo žensky. S veľkým muzikantským prehľadom, nadhľadom.

traktor za akordeón

Rodáčka – Detvianka z Hriňovej sa usadila v Banskej Bystrici, kde študovala na konzervatóriu akordeón. „Keď som potrebovala drahý majstrovský nástroj Pigini, môj otec povedal, že jeden z jeho dvoch traktorov nepotrebuje, predal ho a kúpil mi harmoniku. Na tú som hrala až od trinástich, predtým som len tancovala vo folklórnom súbore. Keď sa rozpadol, mama mi hovorí – choď na harmoniku, budeš nám pri ohníku hrať ľudovečky. O dva roky som šla na prijímačky na konzervatórium, rok som chodila na prípravku. Prvý rok bol peklo, bola som úplne inde ako moji spolužiaci. Cvičila som aj desať hodín denne, od šiestej ráno, aj v škole na záchode.“ Maca hovorí, že ako tínedžerka nepoznala žiadnu „modernú“ hudbu. „Rock a pop som začala počúvať až keď som mala 20, teda pred dvadsiatimi rokmi, a doteraz mám vážne medzery,“ smeje sa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite