Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kapela Rozpor: Fedor Gál je punk!

.rudi Rus .kultúra .kultúra

Bratislavská kapela Rozpor je na hudobnej scéne už viac než dvadsať rokov. Prichádza s novým albumom, ktorý dostal nekompromisný a priamočiary názov - Hrubá sila. Hudobná päsť slovenského antifašistického hnutia ním veľmi hlasno udiera na brány širšieho povedomia poslucháčskej obce.

Kapela Rozpor: Fedor Gál je punk! Boris Németh Členovia bratislavskej kapely Rozpor Zoro, Datra, Fabko a Bedla 7. februára 2022.

je otázne, či to všetko spôsobila dlhoročná tvrdá práca v punkovom podzemí, alebo jednoducho iba prirodzené dozrievanie kreatívnych osobností. Vymyslieť, vytvoriť a nahrať takýto album však nie je žiadna samozrejmosť a novinka od Rozporu je celkom prekvapujúco prvým výrazným štúdiovým zárezom domácej gitarovej scény s rokom vydania 2022. A už v tejto chvíli je viac než pravdepodobné, že keď príde na lámanie chleba v decembri, z rekapitulácie všetkých približne šesťdesiatich (čo je inak zaujímavá dlhoročná konštanta) žánrových albumov bude s prehľadom kdesi hore na popredných miestach vo všetkých pomyselných rebríčkoch.

premeny slovenského punku

Keď sa zamyslíte nad slovenským punkom, dospejete k veľmi pestrej mozaike vzrušujúcich životných príbehov. Tri základné kamene tuzemskej scény – Zóna A, Davová psychóza a Slobodná Európa – si prešli búrlivým vývojom. Kým o Zóne sa už dnes, hlavne pre Koňýkovu otvorenú inklináciu k neonacistom, medzi slušnými ľuďmi nehovorí, Davovka sa ženie stále vpred buldodžou silou bez akýchkoľvek zmien názorov a postojov – ich agitačná cesta je okorenená občasnými koncertnými šnúrami v kluboch po celej krajine. Zo Slobodky je, naopak, veľká festivalová kapela, ku ktorej sa už slovo punk vlastne ani nehodí. A úprimne, medzi nami, hodil sa niekedy? Aj s Lacom Lučeničom v zostave sú z nich prosto elegantní rockeri. 

Rozpor patria k novej vlne, ktorá prišla so začiatkom nultých rokov a dala hudobný priestor aj pouličným bitkárom. Po dvadsiatich rokoch sa obrúsili aj tie najostrejšie hrany. A hoci dnes už pomaly nestretnete skutočného punkáča ani v londýnskych kluboch, nieto ešte na malom Slovensku, je radosť sledovať, že sú tu stále poslední mohykáni s povestným čírom v srdci. Nevzdávajú sa a prenášajú svoje nadšenie aj na mladšiu generáciu. 

musíš byť silný

Fedor Gál je nielen obľúbený sociológ, prognostik, muž Novembra či autor kníh. V mnohých ohľadoch je z neho vzor pre hlučných punkových hudobníkov. Jeho tézy o tom, že jedinou cestou pre mladých ľudí, ktorí chcú obstáť v ťažkých časoch plných agresivity a násilia, je venovať sa bojovým športom a veľa čítať, odzneli už na viacerých fórach. Písal o nich vo svojich knihách, rozprával na mnohých besedách. Jedna z najnovších takýchto úvah v rozhovore pre Zuzanu Kovačič Hanzelovú v denníku SME je zvečnená ako intro albumu Hrubá sila. 

Fedor Gál je, ako vždy, veľmi presný. Nepriatelia demokratickej spoločnosti sú naozaj ochotní použiť násilie a skutočne rozumejú iba dvom veciam – sile a vlastnému strachu z tejto sily. Akákoľvek konfrontácia s týmto rizikom teda vyžaduje odhodlanie a veľkú dávku odvahy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite