Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Zábavný dejepis aj nudná romanca

.martin Papšo .kultúra .film

Nominácie na Oscarov sú známe a my sme zase raz vyšli naprázdno. To bude tým, že Žilinkovi nedovolili hlasovať. Víťazov vyhlásia koncom marca. Zrejme najväčší favorit v hlavnej kategórii má zároveň aj najviac nominácií - Sila psa. Veľa Slovákov, bohužiaľ, obdivuje skôr silu medveďa.

Filmy týždňa: Zábavný dejepis aj nudná romanca PRESSFOTO CINEMART Ralph Fiennes ako Orlando, vojvoda z Oxfordu, v špionážnom a historickom filme Matthewa Vaughna z roku 2021 The King’s Man: Prvá misia.

kam sa pozriete, všade samé napätie. Fico za dverami, Rusi za hranicami, potom je asi dobré mať Američanov rovno v Kuchyni. Alebo aspoň v kine, tam sa to napätie najlepšie uvoľní. V aktuálnej ponuke kinopremiér tohto týždňa nie je žiadny z nominovaných kúskov, bude musieť stačiť starý dobrý filmový fastfood.

Na historicky prvú misiu sa vydajú agenti džentlmeni v dokonale ušitých oblekoch, aby odvrátili globálnu katastrofu. Zistíme, že obyčajní ľudia môžu byť atraktívni nielen pre voličov, ale aj pre svetové celebrity. A nakoniec zvonec v rozprávke o spravodlivom zbojníkovi, ktorý miluje prerozdeľovanie.

film týždňa: The King´s Man: Prvá misia

Kingsman je štýlová britská tajná služba, jej krytie je krajčírsky salón, takže aj James Bond by určite závidel. Pôvodný komiks previedol úspešne do filmovej podoby Matthew Vaugh v roku 2014 a pokračoval o tri roky neskôr. Bolo to drzé, provokatívne, vulgárne, podvratné, ale hlavne veľmi nápadité a zábavné (často jemne zvráteným spôsobom). Záver naznačoval, že ďalší diel sa bude viac venovať americkej obdobe špionážnej agentúry – Statesman. Tieto plány sa zatiaľ odložili a namiesto toho prišlo „predpokračovanie“ – v čase sa vrátime späť do obdobia prvej svetovej vojny a sledujeme udalosti vedúce k založeniu Kingsmanov. 

Pokiaľ očakávate rovnaký štýl filmu, budete zrejme sklamaní. Matthew Vaugh sa totiž odvážne pokúsil o niečo úplne iné. A je to výborné! Menej divoké a miestami aj celkom vážne a emocionálne nabité. V prvom rade dostaneme veľmi šťavnatú lekciu dejepisu, kde známe udalosti sedia s reálnou históriou, ale je k nim vymyslený príbeh konšpirácie, odohrávajúci sa v zákulisí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite