Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvaja ľudia v poslednom tanci života

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Manželia Yalomovci stihli napísať spoločnú knihu doslova v poslednej chvíli. Je síce o umieraní, ale za tým všetkým je skrytý vľúdny príbeh života spojeného s trvalou láskou. Čas, keď sa človek učí zomierať, nastal práve teraz.

Dvaja ľudia v poslednom tanci života Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom: Otázka smrti a života. Vydavateľstvo Premedia, 2021.

kniha iná, ako všetky ostatné

Svetoznámy psychiater a terapeut sa téme smrti ani doteraz nevyhýbal – vlastne sa jej vyhnúť nemohol. Pri stretnutiach s klientmi musel hľadať vlastnú pozíciu voči ich úzkosti zo smrti. Ochotou túto otázku „vpustiť” do svojho premýšľania sa dávnejšie odlíšil od amerických učiteľov úspechu a prosperity. Vymazal hranicu, za ktorou by jeho terapeutická škola prestala byť hodnotná. V Existenciálnej psychoterapii z roku 1980 naliehavo upozornil, že „jednoduchšie je čeliť smrti, ak zo života, ktorý ste prežili, toho veľa neľutujete.”

Po tom, ako Yalomovej manželke Marilyn lekári diagnostikovali rakovinu, sa téma umierania z literárneho a profesionálneho záujmu presťahovala doprostred skutočnosti.

Marilyn Yalomová, uznávaná odborníčka na francúzsku literatúru a kultúrne dejiny, začala svoje odchádzanie v krásnom veku 87 rokov. Vie, že nejde o tragickú nehodu ani o osudovú nespravodlivosť. Akceptuje nevyhnutnosť odchodu a intenzívne prejavuje vďačnosť za život z veľkej časti prežitý s milovaným manželom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite