Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hitler a konšpirácie

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Nič sa nedeje náhodou. Všetko, čo poznáme, je nám podsúvané a je v skutočnosti zásahom vyššej moci. Niekoho tretieho, piateho, desiateho. Určite sú to vodcovské sily či mocnosti, ktorých cieľ je viac než jasný – chcú nás ovládať. Len si spomeňte na všade sa objavujúce trojuholníky s okom! A peniaze? Tie v tom hrajú najdôležitejšiu rolu!

Hitler a konšpirácie Richard J. Evans: Hit ler a konšpirácie. Tretia ríša v zajatí paranoidnej mysle. Vydavateľstvo Hadart Publishing, 2021.

a teraz vážne. Na našom vydavateľskom, či už knižnom alebo mediálnom trhu, vyšlo niekoľko príručiek, brožúr, časopisov a kníh o dezinformáciách, mystifikáciách, hoaxoch a kritickom myslení. Tieto témy však nie sú otázkou iba tohto storočia. Aj keď až teraz im začíname prikladať väčšiu vážnosť, existujú a kolujú medzi nami už desiatky rokov. No ako proti nim bojovať a zachovať si pritom chladnú hlavu?

konšpirácie ponúkajú ľuďom prosté odpovede

Ideálne podmienky na vznik konšpirácií, hoaxov a dezinformácií dnes vytvára najmä internet a sociálne siete. Preto je namieste uvažovať aj o tom, čo by sa stalo, ak by mali takúto veľkú virtuálnu zbraň v minulom storočí v rukách nacisti. Celkom určite by sa ňou snažili o to, podmaniť si úplne celý svet. A ako by sa im to podarilo? Jednoducho tak, že by nám ponúkali vskutku jednoduché riešenia a vysvetlenia na komplikovanú realitu dneška i zajtrajška.

Od nástupu rádia, televízie a internetu sa možnosti šírenia konšpirácií rozrástli natoľko, že je prakticky nemožné sa im vyhnúť a občas i brániť. Preto každá spoločnosť potrebuje odborníkov, akým je i Sir Richard John Evans, jeden z najuznávanejších historikov dnešnej doby. Samotná britská kráľovná mu dokonca za jeho prácu udelila kráľovský rytiersky titul Regius Professor of Modern History. Napriek tomu, že mu doteraz vyšlo až osemnásť odborných historických kníh, žiadne slovenské vydavateľstvo ho ešte nevydalo v slovenčine. Až kým po ňom nesiahlo malé vydavateľstvo Hadart Publishing, vďaka ktorému teraz môžeme čítať skutočne kvalitnú publikáciu od vysokokvalifikovaného odborníka na dejiny 19. a 20. storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite