Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naj hudobné albumy roka 2021. Redaktori a osobnosti ponúkajú svoje tipy

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Rok 2021 nebol pre umelcov jednoduchý a hudobníci hlavne ukázali, akí nezlomní dokážu byť. V „hre“ ich držali aj fanúšikovia, ktorí v lockdownových časoch doslova prahli po nových nahrávkach. Dôkazom je aj táto anketa, ktorá ukázala pestrosť novej muziky.

Naj hudobné albumy roka 2021. Redaktori a osobnosti ponúkajú svoje tipy FOTO GUIDO MIETH/STONE/GETTY IMAGES

marína Galisová .týždeň, zástupkyňa šéfredaktora

The War on Drugs: I Don´t Live Here Anymore 

Najskôr ma prekvapilo, že takéto niečo sa ešte vôbec hrá, a že sa to hrá ako živý, vyvíjajúci sa žáner: rocková americana s keltským pozadím a fajn sólovou gitarou. Nie, žiadny Knopfler, Petty či Gilmour, ale niečo zo všetkých a bez pocitu otravného kopirantstva. Nevyruší, nevyprovokuje, ale citlivým ušiam poskytne kvalitný zážitok. Na pokojné okamihy.

Carcass: Torn Arteries 

Toto je, naopak, niečo na okamihy nepokoja, ale tvorivého a mobilizujúceho. Carcass patria k otcom zakladateľom žánru, na rozdiel od mnohých iných deathmetalistov však neskončili ako vlastné karikatúry. Torn Arteries je album hodný rešpektu: brutálny, technický, plný energie a zároveň chytľavých, ehm, ak sa to tak dá v tomto žánri povedať, melódií. Citlivé uši sa nemusia báť, je to nakladačka, ale muzikálna.

šimon Jeseňák .týždeň, zástupca šéfredaktora

Alice Cooper Detroit Stories

Rok 2021 bol jedným obrovským experimentom, preto som v roku 2021 preferoval autora, ktorý vydal skvelý album so svojím typickým rukopisom. Alice Cooper je na scéne plus-mínus 50 rokov a jeho tvorba a ešte viac koncertné nezabudnuteľné šou, ktoré majú divadelné prvky či kulisy, ma neomrzia nikdy.

Kreator - Under The Guillotine Box Set

dokonalý darček pre die hard Kreator fanúšikov. Koncert Kreator v Budapešti bol zároveň jediný koncert, ktorý som tohto roku videl. Šialene mi chýba živá hudba...

jozef Husovský, textár, publicista

David Stypka, Bandjeez- Dýchej

Po tom, čo 10. januára 2021 zomrel veľký talent českej populárnej hudby David Stypka, sa mi na chvíľu zastavilo srdce. Preto som rád, že chlapci z jeho kapely Bandjeez posmrtne vydali pripravovaný skvelý album s príznačným názvom Dýchej. Je to jeden zo znakov, že láska a hudba a v nekonečnom dôsledku láska k hudbe sú silnejšie ako smrť.

Vladimír Mišík - Noční obraz

Po tom, čo 1. apríla (a nebol to žart) Vladimír Mišík oznámil, že končí s koncertnou činnosťou, ma prenikol smútok a nostalgické spomienky na Mišíkove koncerty v Malostranskej besede. O to prekvapujúcejšie a radostnejšie bolo vydanie nového albumu Noční obraz s hŕbou skvelých inštrumentalistov. Mišík zreje ako víno.

Sting - The Bridge

Po tom, čo Sting dlhé roky experimentoval, zdá sa, že opäť objavil prameň inšpirácie a prišiel s autorským albumom The Bridge. Klasický Sting, ako ho poznajú skalní fanúšikovia. Čistá radosť.

daniel Hevier ml., hudobný publicista

This Is the Kit – Off Off On

Kate Stables dala dohromady jednu veľmi zaujímavú partičku a pod názvom This Is the Kit už nejaký ten čas spoločne hrajú a vydávajú folkrockové pesničky. Na ich piatej štúdiovej doske Off Off On je dostatok toho, čo inak chýba súčasnej klubovej hudbe – invenčné melódie, ktoré si zapamätáte a budete si ich chcieť pohvizdovať. Lenže žiadne klišé v nich nehľadajte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite