Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netflix a božia ruka Maradonu

.danka Sláviková .kultúra

Netflix presenta: nekonečné zábery na slnkom zaliaty Neapol, Diego Maradona v úlohe Boha, osemdesiate roky a nový film Paola Sorrentina Božia ruka o jednej talianskej rodine, snoch presahujúcich všetko ostatné a Bohu, ktorý nesie nekonečné podoby, ale skrýva sa najmä v argentínskom futbalistovi.

Netflix a božia ruka Maradonu Netflix

netflix uviedol aj kvôli pandémii online premiéru nového filmu Paola Sorrentina, v Cannes už vareného-pečeného talianskeho režiséra, ktorého filmy sú viac art house ako čokoľvek pre masového diváka. Premiérovať teda Božiu ruku v čase, kedy je Netflix preplnený romanticko-komediálnymi vianočnými selankami vhodnými na nenáročné večery pri pečení medovníkov, bola celkom odvaha. Božia ruka je komplexná dráma, ktorá v sebe odkrýva hlboké témy rodiny, vlastnej existencie, dospievania a viery, no aj napriek tomu je aj diváckym filmom, ktorý využíva svieži humor, skvelé herecké výkony a miestami až gýčové zábery trblietajúceho sa mora neapolského zálivu. 

Sorrentino je známy svojou excentrickosťou a jeho filmy kreatívne pracujú s formou ako aj hereckým prejavom. Božia ruka je však už trochu iná, dospelá, vyzretá. Je totižto Sorrentinovým autobiografickým filmom a hlavná postava mladého muža Fabietta nám predstavuje život a skúšky, ktoré otriasli Sorrentinovým skutočným životom už v mladom veku. Je sondou nielen do jeho života, ale aj do života tradičnej neapolskej rodiny v osemdesiatych rokoch, ktoré sa sprvu môžu zdať selankou, no neskôr odkrývajú svoje skutočné jadro. Rodinné vzťahy opisuje s obdivuhodným jemnocitom, ktorý je pretínaný absurdným humorom a vytvára tak horko-sladký pohľad na viacgeneračné talianske spolunažívanie. Aj za peknou škrupinou Fabiettovej tety Patrizie sa skrýva psychický problém a rodinné traumy, niektoré postavy zachádzajú svojimi vlastnosťami alebo prejavmi až do karikatúry, iné, najmä Fabietto, sú až bolestne skutočné. Všetko má svoju čiernu aj bielu stranu, tmavý aj svetlý bod.

Typická talianska domácnosť, v ktorej lietajú taniere aj facky, no manželia potom týždeň nevylezú z postele. Výnimočne obdarené ženy, krásne, ale aj také, ktoré už nevládzu vstať zo stoličky. Viaceré rodiny, ktoré nažívajú v akejsi harmónii smiechu aj sĺz, užívajú si života a dúfajú, že Diego Maradona bude hrať za Neapol. Toto všetko je divákovi naservírované v prvej polovici filmu, ktorá je akýmsi živým dôkazom neapolského života minulého storočia. Hlavný hrdina Fabietto žije s rodičmi a starším bratom životom, ktorý nepozná utrpenie, zažíva radosť, túži po ženách a stáva sa pozorovateľom života, ktorý sa mu vnára hlboko pod kožu. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite