Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tanky proti „Solidarite“​

.karol Nawrocki .kultúra .história

Pred 40 rokmi FC Liverpool vyhral Európsky pohár, vznikla kapela Metallica a Robert de Niro dostal Oscara za skvelú rolu boxera Jaka LaMottu vo filme Zúrivý býk. Poľsko v roku 1981 poznamenala iná udalosť: komunistický režim vyhlásil vojnu vlastnému národu.

Tanky proti „Solidarite“​ J. ŻOŁNIERKIEWICZ/WIKIMEDIA 13. december 1981: Tanky poľskej armády vchádzajú do mesta Zbąszyń počas presunu na východ smerom na Poznaň.

scenár bol všade podobný: hlasné búchanie na dvere, niekedy aj násilné vlámanie, demolovanie bytu, zastrašovanie či dokonca bitie. Na oblečenie  zvyčajne dali chvíľku, potom prišlo brutálne odlúčenie od blízkych a neistota ohľadom zajtrajška. Pre viac ako 3 000 internovaných takto vyzerala noc z 12. na 13. decembra 1981 – prvá noc stanného práva v Poľsku. Zadržaní boli poprední aktivisti nezávislého odborového zväzu „Solidarita“, ako aj ľudia voľne spriaznení s demokratickou opozíciou.

Medzi tými, po ktorých vtedy prišli policajno-eštebácke  tímy, bol aj Antoni Heda, ktorý žil v obci Kanie neďaleko Varšavy. Tento zaslúžilý partizánsky veliteľ z čias nemeckej okupácie a povojnovej tajnej organizácie o nezávislosť bol už v 40. rokoch niekoľkokrát väznený: Sovietmi, Nemcami a napokon aj rodnými komunistami. Krátko po jeho šesťdesiatych piatych narodeninách ho červený režim opäť uznal za hrozbu pre „bezpečnosť štátu a verejný poriadok“. Bol poslaný do izolačného centra vo Varšave-Białołęka. V inom centre – v Łęczyci – sa ocitol lekár z Lodže Marek Edelman, v roku 1943 jeden z vodcov hrdinského povstania vo varšavskom gete.

„‚Pacifikácia‘ štrajkujúcej bane ‚Wujek‘ v Katoviciach 16. decembra 1981 mala za následok deväť smrteľných obetí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite