Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mojše Band: V každej pesničke iný vesmír

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Pri počúvaní piesní Mojše Bandu človeku prídu na um slová Oscara Wilda, ktorý poznamenal, že hudba je najdokonalejším typom umenia, lebo nikdy neprezradí svoje posledné tajomstvo. Presne taká je nielen ostatná nahrávka spomínaného zoskupenia, ale doslova všetko z ich produkcie. Sama je tajomstvom a ďalšie tajomstvá odhaľuje.

Mojše Band: V každej pesničke iný vesmír BORIS NÉMETH Hoci sa Michal Paľko hlási k tradičnému ponímaniu židovského náboženstva, nie vždy sú všetky okolnosti prajné, aby mohol dodržiavať napríklad pokoj sabatu.

hudba má najväčšiu silu, ak sa hrá a počúva. Keď prichádza k interakcii medzi hudobníkom a poslucháčom. No zaujímavé a zvučné sú aj príbehy okolo nej. Hudba v sebe obsahuje niečo, čo nás presahuje, niečo, čo sa často nedá popísať slovami. Dokonca aj Nietzche omilostil hudbu s tým, že pochopil, že hudba „uvoľnuje ducha a okrídľuje myšlienky.“ Luther miloval hudbu: „Hudba je jedným z najkrajších a najnádhernejších Božích darov. Je jedným z najlepších umení! Noty oživujú slová. Hudba zaháňa duchu smútok, ako by sme sa dívali na kráľa Saula. Je najlepšou útechou pre zarmútených ľudí, ňou sa srdce uspokojí, občerství a osvieži.“ Isté je, že hudbu milovali rovnako nevoľníci ako aj najmocnejší a najdôležitejší ľudia dejín. Kráľ Dávid a žalmy, ktorých autorstvo sa mu pripisuje, sú toho jasným dôkazom. 

Mojše Band prichádza aktuálne s albumom Mitzvos, čo znamená Prikázania. Hosťujú na ňom napríklad Robo Roth alebo ortodoxný Žid a zároveň „hipsterský dark punk dížej“ Menashe Koushneer. Je to nahrávka, ktorá stojí za vypočutie, má v sebe silný náboj a emóciu. „Asi všetci budú od nás čakať poctivý klezmer, ktorý sme však nikdy nehrali, no reálne budú počuť veľmi neortodoxné a pritom hlboko chasidské a punkovo darkové spracovanie najdôležitejšieho piliera židovstva,“ hovorí Michal Paľko, frontman Mojše Bandu na margo nového počinu. Nahrávali ho v legendárnom českom štúdiu Sono, ktoré patrí medzi svetovú špičku a kde nahrávali aj také mená ako David Bowie alebo Michal Kocáb, Lucie či Vladimír Mišík. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite