Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Mastodon, The War On Drugs a The Black Keys

.rudi Rus .róbert Pospiš .peter Bálik .kultúra

Dnes si v rubrike Rewind zahráme na rockovú nôtu. Nové albumy majú Mastodon a The War On Drugs. The Black oslavujú desať rokov od svojho najúspešnejšieho album El Camino.

Rewind: Mastodon, The War On Drugs a The Black Keys

mastodon – Hushed and Grim(Reprise, 2021)

Aj na svojom ôsmom štúdiovom albume prinášajú americkí drevorubači Mastodon to najlepšie, čo sa dá v súčasnosti počuť v rámci progresívnej gitarovej hudby. Ak by ste chceli rozložiť ich tvorivú DNA na kúsky, dospejete až niekam do 70. rokov minulého storočia a k chytľavej ekvilibristike bájnych Thin Lizzy. Preneste to celé do temnoty extrémneho metalu 90. rokov, pridajte grunge a sludge a máte nezameniteľnú tvár skvelých Mastodon. Novinka šokuje svojou dĺžkou, no na ploche dvojalbumových 90 minút dostanete toľko hĺbky a vzrušenia, že vás ani na chvíľu neprestane baviť. V textoch svojich najnovších hudobných diel reflektujú sympatickí bradáči z Atlanty veľmi temné témy, ktorým dominujú vážne ochorenia v blízkej rodine či smrť dlhoročného manažéra. Je úplne prirodzené, že melanchólia vyvierajúca aj z najnovšej nahrávky je priam hmatateľná. Ťažko si predstaviť lepší hudobný sprievod k tohtoročnej jeseni či blížiacej sa zime. Nech to vyznie akokoľvek gýčovo, presne toto sú tie melódie, pri počúvaní ktorých chcete ležať zabalený v teplej deke, sŕkať čaj a slastne privierať oči. Pri štandardne vysokej kvalite ich diskografie sa dalo očakávať niečo silné a výrazné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite