Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naozaj je Limonov kontroverzný?

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Ak by nebolo jedného z najpoprednejších francúzskych autorov literatúry faktu Emmanuela Carrèra, zrejme by Eduard Limonov, ruský spisovateľ a líder Nacionálnoboľševickej strany v Rusku, upadol do zabudnutia.

Naozaj je Limonov kontroverzný? Emmanuel Carre`re: Limonov. Preložil Igor Navrátil. Vydavateľstvo Absynt, 2021.

carrère začína „obhajobou“ svojho rozhodnutia napísať túto rozsiahlu dokumentárnu biografiu o mužovi, ktorý vyznával fašistickú ideológiu. Dokonca i zavraždená ruská novinárka a aktivistka Anna Politkovská, veľká kritička prezidenta Vladimíra Putina, bola jeho obdivovateľkou. Spolu s Jelenou Bonnerovou (vdovou po Andrejovi Sacharovovi, nositeľovi Nobelovej ceny za mier) sa ho zastávala a hovorila o ňom ako o hrdinovi boja za demokraciu v Rusku, čo bolo pre Carrèra šokujúce zistenie. Po dočítaní tejto knihy si však budete istí, že sa v ňom obe až priveľmi zmýlili.

keď človek okúsi vojnu, chce ju ešte viac

Bol však Limonov (pôvodným menom Savenko), ktorý zomrel len minulý rok v Moskve, skutočne kontroverznou postavou moderných ruských dejín? Môžeme o tom polemizovať, no vďaka obrazu, ktorý nám predostiera aj Carrère, tak naozaj pôsobí. Totiž v čase, keď sa rozpadol komunizmus a u všetkých táto skutočnosť vyvolala vlnu entuziazmu, on sa, naopak, vôbec netešil a požadoval, aby Michaila Gorbačova postavili pred popravnú čatu. Navyše viackrát cestoval na Balkán a neskôr Carrère s hrôzou zistil, že tam bojoval po boku srbských jednotiek, čo bolo v očiach ostatných rovnako zlé, ako keby bol v skupine nacistov alebo Hutuov pri vyhladzovaní Tutsiov v Rwande. V dokumente BBC Carrère videl, ako Limonov strieľal na obliehané Sarajevo pod dohľadom vodcu bosnianskych Srbov a vojnového zločinca Radovana Karadžića. A potom sa veselo vrátil do Ruska a založil národnoboľševickú politickú stranu.

„Pravda, ktorú si nikto netrúfne vysloviť, je, že vojna je potešenie, najväčšie zo všetkých potešení, v opačnom prípade by sa totiž okamžite zastavila. Len čo ju človek zakúsi, je to ako heroín, chce ju ochutnať čoraz viac.“

Emmanuel Carrère sa s Eduardom Limonovom zoznámil na začiatku 80. rokov, keď sa obaja usadili v Paríži. Práve v tom čase žal veľký úspech Limonovov škandalózny román s názvom Ruský básnik má radšej veľkých negrov. Bol zástancom novej vlny disidentstva a stal sa miláčikom parížskeho literárneho milieu, kde sa v tom čase Carrère ešte len začínal pohybovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite