Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vnútorná vojna Donalda Trumpa

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Kniha Přežít autokracii vznikla počas prvého verejného vypočutia v procese impeachmentu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, keď proti nemu Snemovňa reprezentantov predložila Senátu ústavnú žalobu.

Vnútorná vojna Donalda Trumpa Masha Gessen: Přežít autokracii. Vydavateľ- stvo Host, 2021.

zároveň sa tým stal historicky prvým prezidentom, ktorý čelil impeachmentu až dvakrát a tiež jediným, ktorého proces sa de facto uskutočnil po tom, ako oficiálne skončil v úrade a nahradil ho Joe Biden.

Novinárka a aktivistka Masha Gessen dávala dokopy túto knihu niekoľko mesiacov, pričom začala niekedy na začiatku pandémie covidu-19 v čase, keď vrcholila absolútna neschopnosť vlády Donalda Trumpa. Vtedy sa totiž naplno prejavila jeho populistická volebná taktika a absolútne nepochopenie závažnosti situácie, v ktorej sa ocitol celý svet. Autorka pochádza z Ruska, takže veľmi dobre vie, ako prebiehajú nedemokratické voľby, no našťastie bol v tomto prípade Trump nakoniec demokraticky „zosadený“ voličmi a nepomohlo mu ani kopanie nohami a udieranie päsťami. Dúfajme, že žiaden „comeback“ sa o štyri roky v jeho prípade konať nebude, pretože...

...je možné ho prirovnať k Hitlerovi?

Putin je teda oproti nemu ešte zrejme o čosi slabší odvar. Ak vám však Donald Trump pri svojom odchode z úradu pripomenul neúspešného slovenského volebného kandidáta na prezidenta, ktorý stále hláskoval, že aj tak tie voľby vyhral, nemýlite sa. Narcistická porucha týchto osobností totiž spôsobuje absolútnu absenciu sebareflexie a odmietanie akéhokoľvek zlyhania. Akurát len jeden z nich mal počas minulého roka skutočnú moc pohnúť masou ľudí a podnietiť ich do útoku na americký Kapitol. USA sa tak na niekoľko dní akoby opäť ocitli v úplne bezútešnej situácii pripomínajúcej až vojnový stav, ktorý sa vlastne dodnes neskončil, pretože Trump odmietol priznať svoju porážku. Šokujúce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite