Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Tornádo Lue, White Stripes a Hana Hegerová

.peter Bálik .kultúra

Bratislavská kultová kapela Tornádo Lue má svoje prvé Best of a svoj prvý vinyl. Garážové legendy White Stripes ožívajú vďaka reedícii ich tretieho albumu a na záver spomíname na Hanu Hegerovú vďaka kompilácií piesní z jej francúzskeho repertoáru.

Rewind: Tornádo Lue, White Stripes a Hana Hegerová

tornádo Lue: Best Of (Pavian Records)

Bratislavská kultová skupina Tornádo Lue v súčasnosti dokončuje nový album, ale to jej nebráni, aby sa pozrela do svojej minulosti a pozbierala album na svoju prvú bestofku. Na vinyle. Speváčka Jana Tóthová má so skupinou síce len tri albumy, ale na každom je dostatok úžasných pesničiek. Zoberte si len ich debutový album z roku 1993 a skladby Panenka, Nick a svícen, Lady Lazarus, Krávy... Už ten vyzeral ako Greatest Hits. Na nasledujúcom Vlky zas pesničky Sladké je žít alebo Beatles – jak to doopravdy bylo, asi vôbec najkrajšie veci z ich repertoáru. K tomu skladby z poslednej radovky Cesta domu – titulná skladba, country Nebeskí jazdci, či záverečná Milovaný svet. A nakoniec aj ochutnávka z ich jedinej lajvky – klasika Blue Velvet. Best of je skvelou pripomienkou ich tvorbu, ktorá sa vymyká všetkým hudobným škatulkám. Slovenská skupina, české texty, waitsovská starosvetská atmosféra, Bohumil Hrabal, Sylvia Plath, francúzsky šanson, punk, klezmer, kabaret, ale hlavne silná pesničkárska výpoveď osudovej ženy Jany Tóthovej. Kúzlo Tornáda Lue po rokoch stále pôsobí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite