Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návrat The Beatles

.peter Bálik .kultúra .hudba

Album, kniha a film. Projekt Let It Be od skupiny The Beatles sa po viac ako 50 rokoch dočkal konečne svojej rehabilitácie.

Návrat The Beatles ETHAN A. RUSSELL/APPLE CORPS LTD. 24. január 1969 Londýn, Británia: The Beatles nahrávajú album Let It Be v štúdiách Abbey Road.

je to kvízová otázka pre začínajúcich beatlesáckych fanatikov. Ktorý album The Beatles je úplne posledný? Diskografia hovorí jasne: Let It Be. V skutočnosti je posledným albumom z dielne legendárnej štvorice Abbey Road. Let It Be vznikol pred ním, no kapela, unavená a znechutená okolnosťami, ktoré nahrávanie sprevádzali, ho odložila na neskôr. Keď nahrávka konečne vyšla, bolo už po rozpade The Beatles. 

Celý zmätok okolo ich trinásteho albumu sprevádzajú všelijaké nedorozumenia alebo komplikácie. Je to tak aj dnes. Reedícia albumu Let It Be sa mala objaviť už pred rokom, ale pre pandémiu sa jeho vydanie odsunulo na október 2021. Nápor na peňaženky a zmysly beatlesáckych fanúšikov je enormný. Okrem samotného albumu, ktorý vychádza v mamuťom boxe, sa objaví kniha a na Dušičky aj zreštaurovaný filmový dokument Get Back, ktorý bude mať tri pokračovania. 

návrat späť

Príbeh albumu Let It Be má horko-sladkú príchuť. Skupina na ho nahrávala v čase, keď už bolo jasné, že cesty jednotlivých členov sa rozchádzajú, no ešte stále v nich tlela iskra, ktorá držala skupinu pohromade. John, Paul, George a Ringo mali svoje rodiny a s výnimkou Paula vlastne už mysleli na svoje sólové projekty. Pocit trpkosti z nastávajúceho konca ešte viac podčiarkol rovnomenný dokumentárny film. Je smutným pohľadom do zákulisia skupiny, ktorá sa nám rozpadá priamo pred očami. Paul McCartney roky trval na tom, že pohľad filmára bol nepresný až nesprávny, že nahrávanie Let It Be nebolo utrpením. Po viac ako 50 rokoch konečne prišiel čas zrevidovať tento mýtus a porozprávať príbeh tak, ako sa v skutočnosti stal. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite