Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Silné príbehy žien aj parazit z vesmíru

.martin Papšo .kultúra .film

Tento rok je relatívne bohatý na kvalitné hrané slovenské filmy. Po Mužovi so zajačími ušami a Správe máme v kine ďalší domáci kúsok. A dokonca sa mu ušlo aj významné medzinárodné ocenenie. Tak hádam ho patrične oceníme aj doma.

Filmy týždňa: Silné príbehy žien aj parazit z vesmíru PRESSFOTO MFF BENÁTKY Záber z filmu Cenzorka režiséra Petra Kerekesa.

všetky tri aktuálne filmové premiéry, o ktorých bude reč, sa nejakým spôsobom dotýkajú zločinu. Najprv zvedavým okom nazrieme za múry ženskej väznice. Ženský element bude prítomný aj pri objasňovaní násilia v temnom stredoveku. Na záver si oddýchneme pri komikse od Marvelu. Tentoraz z noviniek vynecháme českú romantickú komédiu Láska na špičkách a animák Moja afganská rodina. Filmov o ženách či pre ženy je tento týždeň neúrekom, ale čo z toho, keď aj tak všetko zase režírovali chlapi. 

film týždňa: Cenzorka

Lesja je čerstvá mamička, ktorá si odpykáva trest za vraždu. Je vo väzení v Odese, kde je viac žien s podobným osudom. Často nastupujú na výkon trestu tehotné – za zločin vraždy z vášne. Život zobrali, život dajú (duša za dušu, ako by povedal Red Skull). S deťmi smú byť iba limitovaný čas. Tie po dovŕšení troch rokov idú automaticky do detského domova, ak sa o ne nemá kto postarať. Na druhej strane je dozorkyňa Irina. Náplňou jej práce je čítať listy obyvateliek väznice. Nevhodné slová škrtá – preto ten názov filmu. 

Peter Kerekes je známy najmä svojou dokumentárnou tvorbou, ale napríklad jeho film Ako sa varili dejiny je tak silno štylizovaný, že nemá ďaleko od hraného filmu. Cenzorka sa prehupla na druhú stranu – je to už fikcia, ale s výraznými dokumentárnymi prvkami vrátane inšpirácie skutočnými osudmi ľudí. Detailné zábery na pôrod však určite hrané neboli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite