Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Squid game: Čudná pachuť

.martin Mojžiš .kultúra .seriál

Ten seriál som začal pozerať, lebo sa ku mne dostala informácia, že stojí za pozretie. Prestal som po treťom diele. Nebolo to také zlé, ale niečo mi tam vadilo. Potom mi Martin Horička poslal vcelku pochvalnú recenziu. Tak som seriál dopozeral. Aby som si ujasnil, čo mi to vlastne vadí.

Squid game: Čudná pachuť PRESSFOTO NETFLIX/YOUNGKYU PARK

v prvom rade asi treba povedať, že patrím medzi ľudí, ktorí potrebujú svoju dávku dobrodružných filmov či seriálov. Voľakedy to boli viac kovbojky, neskôr detektívky a – načo tajiť – aj takzvané akčné filmy. A to nielen Indiana JonesSmrtonosná pasca alebo Terminátor. V skutočnosti nepohrdnem ani vyložene béčkovými kusmi a často som za ne dokonca vďačný. Moje výhrady k seriálu Squid Game teda určite nebudú spočívať v tom, že by išlo o nedostatočne vysoké umenie.

V druhom rade asi treba vysvetliť, prečo vlastne písať o výhradách, ktoré ani nie sú také silné, aby som ich rozoznal okamžite a úplne jasne. Odpoveďou je neobyčajná popularita nového seriálu. Ak je nejaký seriál výnimočne obľúbený po celom svete, niečo to o tom svete vypovedá. Nie je jasné, či sa nám tú výpoveď podarí odhaliť, ale pokúsiť sa môžeme.

niečo o rozprávkach

Hlavnou dejovou líniou seriálu je akási súťaž v detských hrách, v ktorej vypadnutie súťažiaceho znamená jeho okamžité zastrelenie niektorým z usporiadateľov. Súťažiacich sledujeme nielen počas hier, ale aj medzi hrami, takže ide vlastne o akúsi reality šou, akurát že podľa scenára. Nápad to nie je nijako originálny, ale funguje. 

Reality šou bývajú zvyčajne dosť tupé a diváci sa so súťažiacimi zväčša nijako zvlášť nestotožňujú. Skôr nimi pohŕdajú a tešia sa, že oni – diváci – nie sú až takí trápni. Vraždenie dáva filmom a seriálom s témou reality šou nový rozmer. Z bezduchých kecov je zrazu boj o prežitie. A aj keď to nie je naozaj, vnímame to, paradoxne, ako niečo skutočnejšie a dramatickejšie.

Zabíjanie však v sebe nesie okrem drámy ešte jeden – a domnievam sa, že oveľa dôležitejší – prvok. Zabíjanie nevinných vnímame jednoznačne ako zlo a práve na rýchle vymedzenie zla vo filmoch často slúži. Film, ktorý nechce dobro a zlo skúmať, ale ktorý chce ukojiť našu potrebu príbehov o boji dobra a zla, musí rýchlo a jednoznačne vymedziť, kto je kto – aby sa boj mohol čím skôr začať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite