Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Mafiánske historky aj slzavá dráma

.martin Papšo .kultúra .film

Kinám stále vládne posledný Bond, ale treba sa pozerať dopredu. S novým týždňom je tu čerstvá várka horúcich filmových noviniek. A práve na tomto mieste sa spoľahlivo dozviete, či sa ich oplatí vidieť.

Filmy týždňa: Mafiánske historky aj slzavá dráma Záber z filmu The Many Saints of Newark, 2021.

ak nemáte dosť temných síl v podobe skutočnej mafie, môžete si to preložiť filmovými gangstrami, na tých sa aspoň dobre pozerá. Ak sa vám, naopak, zločin a násilie bridia a bažíte skôr po obyčajnom ľudskom teple, aj pre vás sa nájde niečo v podobe láskavej romantickej drámy. A komu stačí bohapustá zábava, tiež si príde na svoje.

Film týždňa: The Many Saints of Newark

Mafia má množstvo podôb a národností, ale zďaleka najpopulárnejšia (najmä vďaka filmom) je tá pôvodom z Apeninského polostrova.  Veď kto by nepoznal všetky tie fiktívne zvonivé talianske mená ako Corleone, Soprano či Pellegrini (pardon, ten posledný je tu omylom, patrí skôr k druhému filmu).

The Many Saints of Newark je filmová adaptácia známeho seriálu z mafiánskeho prostredia – Sopranovci. Medzičasom zosnulý James Gandolfini hviezdil v hlavnej úlohe Tonyho Soprana a jeho mladšiu filmovú verziu dostal na starosť syn Michael (tá podoba je neuveriteľná). Dej filmu sa totiž odohráva v 60. a 70. rokoch. Ide teda o mapovanie obdobia ešte pred udalosťami seriálu. Oceníte remeselnú stránku filmu, atmosféru obdobia, aj keď pohľad na niektoré spoločenské veci je príliš poplatný súčasnosti. 

Nie je to veľmi akčné alebo drsné, skôr sa to sústreďuje na vzťahy medzi postavami. Viac dráma ako gangsterka. Mal by to byť príbeh zrodu Tonyho Soprana ako mafiánskeho bosa, ale tu je ešte príliš mladý na to, aby bol hlavnou postavou príbehu (tou je jeho strýko Dickie). Sústreďuje sa to na jeho formatívne roky. V podstate sa dozvieme, že mafiáni by boli bystrí a vzdelaní ľudia, nebyť zlých vplyvov najbližšieho okolia. Poučenie pre našu pracovnú skupinu na obnovu dôvery v právny štát: netreba meniť zákony, stačí sa zamerať na rodičov.

Nepotrebujete pozerať 78 hodín pôvodného seriálu, aby ste sa zorientovali. Skôr ako smrteľne vážnemu Krstnému otcovi sa filmoví Sopranovci podobajú kúskom Martina Scorseseho, kde nechýba istá dávka čierneho humoru. Vyrovnať sa im však nedokáže ani v najlepších momentoch. Fanúšikovia seriálu si môžu dať 4 hviezdičky, ostatní asi za 3.

Supernova

Dlhoroční partneri Sam a Tusker sa rozhodnú vyraziť na výlet v karavane a navštíviť rodinu a priateľov. Chcú tráviť čo najviac času spolu, pretože Tuskerovi diagnostikovali demenciu. Ten si navyše pre Sama pripravil jedno prekvapenie na záver výletu. 

Zápletka ako vystrihnutá z lacnej melodrámy, ale toto je iný prípad. Nie je tu ani stopa po zločine citového vydierania. Supernova je komorná dráma postavená na hereckých výkonoch Colina Firtha a Stanleyho Tucciho. Príbeh je len jemne načrtnutý, v podstate taká skica a necháva dokonale vyniknúť ich majstrovstvu. Je to tak dobre zahraté, že aj my homofóbi máme len kúsok od toho, aby sme si ich obľúbili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite