Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zweigov trojportrét Liečba duchom

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Zweigov trojportrét ukazuje dôležitosť ciest za poznaním. Zázračné okamihy, ktoré menia staré obrazy sveta, si zdanlivo odporujú. Práve v ich súhre a doplnení sa však rodí pravda o ľudskom živote a svete.

Zweigov trojportrét Liečba duchom Stefan Zweig: Liečba duchom. Preložila Katarína Széherová, Premedia 2021.

v extrémoch je hodnota sveta 

Je málo kníh, ktoré dokážu zaujať po takmer sto rokoch. Mnohé vychádzajú aj s takýmto odstupom, ale viac z piety voči veľkým autorom ako z ozajstného nadšenia. Zweigovi sa aj v Liečbe duchom (podobne ako vo Svete včerajška) podarilo vybrať tak atraktívnu tému i spôsob písania o nej, že knihe ani dnes nechýba nič podstatné. Je z nej zrejmý Zweigov humanizmus, kultúrny rozhľad i zápal pre otázky psyché a ľudskej existencie. 

Kolekcia portrétov (Mesmer, Mary Bakerová-Eddyová a Freud) dostáva dnes nečakanú aktualizačnú rovinu. Znovu sa ukazujú hranice absolútnej dôvery v racionalitu. Racionalita je vykúpením z vášní a nevedomosti, ale fanatické spoliehanie sa na jedinú podobu racionality môže znamenať nové formy zotročenia a jednostrannosť vedúcu do slepých uličiek.

Pokusy prekonať striktnú racionalitu sú rozmanité. Môžu byť dokonca smiešne až trápne. Nezriedka ide o pohyb v riskantnom teréne pseudovedy, pochybných duchovných alternatív a vyšinutých kultov. Také riziko je nevyhnutné – v záujme dôležitého cieľa treba s podobnými nástrahami jednoducho počítať. Alebo, ako kdesi napísal Zweigom citovaný Paul Valéry: „Len v extrémoch je hodnota sveta, len v priemernosti jeho trvanie.”

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite