Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

História slovenského cukru nie je sladká

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Smutný príbeh slovenských cukrovarov spojených pod značkou Eastern Sugar dokumentuje riziká ekonomickej transformácie. Zmena sa môže zvrhnúť na zánik. A modla ekonomickej racionality má svoje limity. Je čas uvažovať citlivejšie, aby Východ nebol iným menom ranokapitalistického cynizmu.

História slovenského cukru nie je sladká Ilona Németh: Eastern Sugar. Vydavateľstvo Absynt, 2021.

ikona angažovaného umenia 

Kniha Eastern Sugar je multifunkčná. Okrem iného je katalógom zaujímavej výstavy v SNG. Ponúka špecifickú estetiku aj informáciu, príbeh, dokument doby a jej analýzu, umeleckú angažovanosť i kus nostalgie.

Všetko sa začalo vo chvíli, keď výtvarná umelkyňa Ilona Németh z opustenej administratívnej budovy cukrovaru v Dunajskej Strede odmontovala nápis Eastern Sugar. Odhalila vyblednutý nápis Juhocukor. Tak sa začala jej „investigatíva” spojená s odvahou doplniť ju kreatívnymi  podobami performatívneho umenia.  

Németh nie je začiatočníčka. Už v roku 2010 iniciovala projekt Public Dialog, v ktorom sa venovala „bitke sôch” v prihraničných regiónoch Slovenska a Maďarska. Vedľa sochy Turula na námestí v Győri nainštalovala zrkadlo. O niekoľko rokov neskôr sa postarala o verejnú performanciu No One Left. Protestovala tak proti dominancii nacionalistickej Maďarskej akadémie umení nad hlavným dejiskom súčasného umenia. Viacnásobne predviedla, že „tvorivý odpor je politickým aktom”.  

Jedna z ostatných umeleckých intervencií Ilony Németh sa znovu vracia k cukru. V októbri 2020 na komín opusteného cukrovaru v Pohronskom Ruskove umiestnila pamätnú tabuľu a jednostranne ho vyhlásila za národnú kultúrnu pamiatku. Miestami sa zdá, že podlieha nostalgii za starými časmi. Jej zámer je však iný. Nekompromisne ide po populizme v krajinách strednej a východnej Európy. Nie je prítomný iba v politike, ale zjednodušovaním a snahou o tzv. prístupnosť infikoval aj umelecký svet. Populistickú mentalitu môže poraziť iba angažované radikálne umenie. Németh odhaľuje skryté operácie a záležitosti v dávno stratenom svete socializmu aj v novom svete globálneho kapitalizmu, na východe aj na západe. 

mŕtve cukrovary

Názov Eastern Sugar dali spoločnosti Générale Sucriére a Tate&Lyle spoločnému podniku, cez ktorý po roku 1989 získali cukrovary v strednej Európe. Začiatkom nového storočia konzorcium využilo kompenzačný mechanizmus Európskej únie a cukrovary definitívne zatvorilo. Tak skončil cukrovar v Dunajskej Strede i ďalšie v Česku a v Maďarsku. 

Z dunajskostredského cukrovaru nezostalo nič. Museli sa odstrániť aj podzemné siete do hĺbky dva a pol metra, aby nebolo možné obnoviť výrobu cukru. Skončili aj iné slovenské cukrovary. Dnes beží výroba cukru iba v Trenčianskej Teplej a Seredi. 

V relatívne malom príbehu slovenského cukrovarníctva zmrzačeného ekonomickou transformáciou sa skrývajú aj veľké globálne kontexty súboja medzi cukrom vyrobeným z „východnej repy” a z „južnej trstiny”. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite