Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Marvel z Číny aj diabol z USA

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Zdanie spravodlivosti dostalo u nás celkom slušne na frak. Preto treba ísť okamžite do kina – vylepšiť si náladu skôr, než nás naplno pohltí frustrácia. Tam je totiž bilancia šťastných koncov výrazne lepšia ako v realite.

Filmy týždňa: Marvel z Číny aj diabol z USA JASIN BOLAND/MARVEL STUDIOS/AP/SITA Simu Liu vo filme Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch z roku 2021.

a preto si dáme také filmy, kde vieme zvyčajne ľahko rozoznať, kto je dobrý a kto zlý. Napríklad v novom komikse od Marvelu alebo horore o „diablovi“. Na záver si odfúkneme pri ľahkej českej komédii. So šťastím sa vyhneme romantickému výplachu pre mládež – After: Tajomstvo aj pokračovaniu animovanej komédie o bábätku s manažérskymi sklonmi Baby šéf: Rodinný podnik. Celkovo je tento týždeň podozrivo veľa filmov s dvojbodkou v názve. Bystrejší čitateľ v tom iste nájde propagáciu dvojdávkových čipov.

film týždňa: Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch

Len nedávno odštartovala 4. fáza príbehov od Marvelu filmom Black Widow a už si pýta pozornosť bojovník z ďalekej Činy. A to nás do konca roka čakajú ďalšie dva filmy od tohto štúdia. Jeden z lepších dôsledkov pandémie.

Na začiatku príbehu získa istý muž 10 prsteňov a s nimi aj obrovskú moc. Ten počet vlastne ani nie je dôležitý. Pokojne ich mohlo byť aj 363, podstatné je to, že tú moc sa rozhodol používať na nesprávne ciele. Neskôr sa zaľúbil, prstene odložil, mal syna a práve ten je hrdina nášho príbehu. Ostatné sa dozviete v kine.

Výrobná formulka zostáva stále rovnaká, ale treba oceniť, ako ju tvorcovia dokážu vždy znovu a znovu tvorivo naplniť. Bez toho, aby sa divákom začala prejedať. Tentoraz bolo osviežujúce zmeniť prostredie aj spôsob akcie či súbojov. Namiesto naháňačiek, výbuchov a prestreliek dominujú bojové umenia. Remeselné zvládnutie po všetkých stránkach je opäť samozrejmosťou. Komiksy totiž už dávno nie sú hanbou ani pre najlepších v brandži. A to nás ešte len čakajú Eternals od Choé Zhao. Áno, tej čo natočila Krajinu Nomádov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite