Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Prízrak s hákom aj nolanovka

.martin Papšo .kultúra .film

Pravidelný návštevník kina zažíva pri pohľade na novinky silný pocit déjà vu. Minulý týždeň – horory a česká komédia. Tento týždeň – horor a česká komédia. Budúci týždeň? Uhádli ste, to isté, to isté. Našťastie je toho v ponuke noviniek viac.

Filmy týždňa: Prízrak s hákom aj nolanovka UNIVERSAL PICTURES AND MGM PICTURES/AP/SITA Michael Hargrove ako Sherman Fields v novom filme režiséra Nia DaCostu Candyman.

najprv privoláme temný prízrak, ktorý má všetko na háku. Vyvoláme si reminiscencie na lepšie filmy od Nolana. A štvorica kamarátov na prahu krízy stredného veku sa rozhodne zisťovať, kto je hráč a kto robí kakó. Vynecháme len animovanú Dračiu krajinu a za zmienku nám nestojí ani rodinný film Martin a tajomstvo lesa.

film týždňa: Candyman

Nie je horor ako horor. Candyman môže pôsobiť ako ďalší zo záplavy starších kúskov, ktoré bolo treba zrecyklovať, lebo nič nové nikoho/nikomu nenapadlo. Také hodnotenie by však bolo príliš unáhlené. Je to úplne inak a vidieť to hneď od úvodného loga filmového štúdia, ktoré je zrkadlovo obrátené. Dôvodom, prečo je to inak, by mohol byť Jordan Peele. Afroamerický komik, ktorý v posledných rokoch úspešne vyskúšal písať a režírovať filmy. Formálne by sme ich mohli zaradiť do kolónky hororu, ale vo výraznom druhom pláne to boli najmä ambiciózne spoločenské satiry (Uteč, My). S veľkým dôrazom na rasovú otázku. V prípade Candymana sa podieľal na scenári a produkcii, réžiu mala na starosti Nia DaCosta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite