Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Moderný foter aj temné horory

.martin Papšo .kultúra .film

Slnka sme si cez leto užili dosť, prišiel čas na temnotu. To nemá byť skryté politické posolstvo, len do kina dorazila dvojička hororov temných obsahom aj názvom. Plus komédia o strastiach rodičovstva, a to tiež nemusí mať ďaleko od hororu.

Filmy týždňa: Moderný foter aj temné horory SITA/AP/SEARCHLIGHT PICTURES Rebecca Hall vo filme Temný dom z roku 2020.

to sú tri novinky, o ktorých si nižšie môžete niečo málo prečítať. Ak máte doma škôlkara, určite viete, že premiéru mala aj Labková patrola vo filme. Jeden film o týchto šteniatkach sa už do kina dostal, ale v skutočnosti to bolo len niekoľko po sebe idúcich epizód seriálu. Obyčajný podvod na divákoch. Takto sa to nerobí, do psej matere! Dobrá správa pre rodiča, ktorý si vytiahne kratšiu slamku: toto je naozajstný film a snáď tvorcovia pamätali na to, že malé deti do kina nechodia samy. Veľa šťastia.

film týždňa: Temný dom

Beth je mladá žena, žijúca v dome pri jazere, ktorý postavil jej manžel architekt. Je to vdova, pretože jej Owen práve spáchal samovraždu. Okrem smútku cíti najmä hnev, lebo nechápe, čo ho k tomu viedlo, keď boli spolu takí šťastní. Žila hádam celý čas v klame a svojho muža vôbec nepoznala? A do toho sa začnú diať rôzne tajomné veci...

Bystrejší divák sa pýta. Je ten dom nebodaj metafora? A ak áno, tak čoho? Ich vzťahu, ktorý v pivnici skrýva tajomstvá? Až tak ďaleko tvorcovia asi nešli, ale tvorivým interpretáciám sa medze nekladú. Ak ste videli Prekliate dedičstvo, máte približnú predstavu, čo očakávať. Civilná dráma s istými nadprirodzenými javmi. Nech vás neodrádzajú tie béčkové názvy. Temný dom je o niečo menej strašidelný a v závere o niečo menej uspokojivý. Pretože najzaujímavejšie na takýchto filmoch sú počiatočná neistota, napätie a odhaľovanie tajomstva. Samotné tajomstvo je už potom zvyčajne len väčšia alebo menšia banalita.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite