Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najbohatší muž všetkých čias. Životný príbeh Jakoba Fuggera

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Cesty k bohatstvu sa množia a vyvíjajú, princípy sú však staré a nemenné. Životný príbeh Jakoba Fuggera ukazuje, že mravné otázky používania materiálneho bohatstva si musí každá generácia vyriešiť nanovo.

Najbohatší muž všetkých čias. Životný príbeh Jakoba Fuggera Greg Steinmetz: Najbohatší muž všetkých čias. Život a doba Jakoba Fuggera. Absynt, 2021.

stredoveká moc na úver

Jakob Fugger (nazývaný aj Bohatý) z Augsburgu nepoznal zábrany počas života ani pred bránou smrti. Vymyslel si vlastný epitaf, aby aj nápisom na hrobe potvrdil hrdosť na  svoju neskutočne vyvinutú schopnosť hromadiť peniaze: „Ozdoba svojej triedy, s nikým neporovnateľný v získavaní nesmierneho majetku, v osvietenosti, čistote života a veľkosti ducha, tak ako bol s nikým neporovnateľný počas života, tak ani po smrti nebude patriť medzi obyčajných smrteľníkov.”

Americký novinár a ekonomický analytik (s nemeckými koreňmi) počul o Fuggerovi prvýkrát na hodine dejepisu v prvej triede na strednej škole.  Teraz rozprávaním o kariére renesančného finančníka a o dobe, v ktorej sa takto vypracoval, ponúka prekvapujúci obraz 16. storočia.

Na mocenských šachovniciach vtedajšej Európy sa pohybovali pápeži, cisári a králi. Odvolávali sa na Bohom danú moc, dbali na pozície cirkvi a rozširovali staré ríše. Potrebovali na to poslušných veriacich, poddaných a armády žoldnierov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite