Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najstarší skaut Eduard Marek: Dobro sa človeku vždy vráti

.soňa Gyarfašová .kultúra .osobnosť

Eduard Marek má 104 rokov a je najstarší československý skaut. Na skautingu ho kedysi oslovila filozofia – urobiť každý deň dobrý skutok. Preto vždy pomáhal prenasledovaným a za to ho zavreli obe totality. Tá komunistická ho súdila v procese nadväzujúcom na proces s Miladou Horákovou.

Najstarší skaut Eduard Marek: Dobro sa človeku vždy vráti ALEXANDRA ČUNDERLÍKOVÁ/TASR 17. november 2019 Bratislava: Eduard Marek počas tlačovky pri príležitosti prevzatia ocenenia Biela vrana.

vo svojej tmavomodrej uniforme, akú nosili kedysi letci, sa ponáhľal ulicami Prahy, podopierajúc sa paličkou, no svižným krokom. Presne takého som ho po prvýkrát videla – písal sa 27. jún 2017 a poslední politickí väzni z rôznych kútov republiky mierili k hrobu popravenej Milady Horákovej. Iba symbolickému, dodnes sa presne nevie, čo urobili komunisti s jej telom.

Vtedy som nevedela, že takmer rozprávkovo pôsobiaci pán bol odsúdený v jednom z procesov nadväzujúcich na proces Horákovej. Z tých, ktorých takto súdili, je už posledný žijúci. A málokto by asi na prvý pohľad povedal, že len pred pár mesiacmi dovŕšil svoju stovku.

Na druhý deň sme sa stretli znova – na spomienke za múrmi pankráckej väznice. Tam kedysi sedel s odsúdeným z Miladinho procesu, prvorepublikovým komunistom Závišom Kalandrom.

 „Záviš, nemáš Ty ešte dosť toho komunizmu? Veď oni Ťa obesia!“ pýtal sa ho pri jednej z povinných väzenských prechádzok na nádvorí väznice.

„Nie, celý život som bol komunista, umriem ako komunista,“ odvetil Kalandra a po chvíli dodal: „Toto nie sú komunisti, to sú zločinci!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite