Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rubrika Rewind: Sviatok fanúšikov vinylov sa vrátil v celej svojej kráse ( +recenzie albumov)

.peter Bálik .kultúra

Tentoraz predstavujem albumy, ktoré sa mi podarilo ukoristiť v rámci sviatku Record Store Day. Jeho prvá časť sa konala o víkende po celom svete.

Rubrika Rewind: Sviatok fanúšikov vinylov sa vrátil v celej svojej kráse ( +recenzie albumov)

RSD je sviatok fanúšikov vinylov, ktoré sa po rokoch sucha, keď nosičom dominovali CD, vrátili v celej svojej kráse. Najviac ľudí dnes počúva hudbu cez streamy, no tí, ktorí si potrpia na kvalitu, dávajú prednosť vinylom a ich krásnemu teplému a mäkkému zvuku. Fajnšmekri chodia predovšetkým nakupovať platne do lokálnych obchodov, okolo ktorých sa vytvárajú celé komunity. Sú miestom stretávania, diskutovania a spoznávania novej hudby. Práve kvôli nim existuje RSD. Mnohé z nich sa ocitli na pokraji vyhynutia, no tento sviatok je jednou z možností, vďaka ktorej môžu ďalej fungovať. 

Jeho princíp spočíva v tom, že dvakrát do roka, obyčajne v apríli a potom v novembri v rámci Black Friday, vychádzajú pod hlavičkou RSD nové albumy, ktoré sa predávajú výhradne v týchto nezávislých obchodoch. Často ide o tituly, ktoré predtým nikdy nevyšli. Na zozname nájdeme rarity, farebné vinyly alebo reedície. Sviatok zažíva veľký boom a pred časom konečne dorazil aj na Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite