Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica Martina Mojžiša: Zvláštna postava slovenských dejín. Poznáte Jána Ševčíka?

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Martin Horička je spolupracovník .týždňa, jeden z autorov rubriky .história. Nedávno v tejto rubrike písal o Jánovi Ševčíkovi, zabudnutom nekomunistickom spojencovi komunistov. Teraz mu o tejto zvláštnej postave slovenských dejín vyšla kniha. Volá sa Gottwaldov demokrat.

Knižnica Martina Mojžiša: Zvláštna postava slovenských dejín. Poznáte Jána Ševčíka? Martin Horička: Gottwaldov demokrat. Zabudnutý príbeh Jána Ševčíka. Vydavateľstvo Slovart, 2021.

prečo by mal človek čítať takmer dvestopäťdesiat strán textu (a ďalších asi päťdesiat strán poznámok) o nevýraznom politikovi, ktorého azda najvýznamnejším činom bola zrada Demokratickej strany počas februárového komunistického prevratu v roku 1948? Dôvody môžu byť v zásade dva. Prvým je ten politik, druhým autor. Ak sa na príbehu tohto politika dá ilustrovať pomerne veľa z našich dejín a ak to ten autor na príbehu politika ilustrovať dokáže, potom sa asi môžeme pustiť do čítania.

Začnime s autorom. Na ilustráciu Horičkovej schopnosti vybrať z historických prameňov vhodné vety a podať príbeh živo aj bez nepatričnej beletrizácie, uveďme jeden odsek z úvodných strán knihy. Ide o opis Ševčíkovej dezercie z rakúsko-uhorskej armády a prebehnutie na ruskú stranu počas prvej svetovej vojny: „Dôstojník, ktorý mladého zbeha zajal, ho vraj privítal silným zauchom. Zhodou okolností totiž narazil na etnického Nemca slúžiaceho v ruskej armáde, ktorý ho ako dezertéra považoval ze zradcu cisára Viliama II. a Nemeckej ríše.” Za tieto vety by sa nemusel hanbiť ani Jaroslav Hašek.

A teraz k samotnému Ševčíkovi. V čase, keď pracoval ako tajomník poslaneckého klubu HSĽS v československom parlamente, mal podstatne lepší vzťah k Tisovi než k Hlinkovi. O situácii v strane pritom podával informácie Hradu, t.j. Masarykovi a Benešovi. Počas slovenského štátu sa tento Tisov chránenec aktívne zúčastnil na ilegálnom odboji, v SNP viedol vlastnú partizánsku skupinu. Mal v pláne založiť Slovensko-boľševickú stranu, ale skončil v Demokratickej strane. V tej pôsobil ako výrazne deštruktívny element v úzkej spolupráci s komunistom Širokým, s ktorým sa neskôr nenávideli. Medzi vojnou a februárom 1948 sa o svojej politickej kariére niekoľkokrát radil s prezidentom Benešom, počas februárových udalostí bol jednoznačným Gottwaldovým spojencom, čo mu vynieslo miesto podpredsedu vlády. V rámci politických procesov v 50. rokoch bol odsúdený na sedemnásť rokov väzenia. Odsedel si osem, na jeho rehabilitáciu došlo až po Dubčekovej osobnej intervencii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite