Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rubrika Rewind: Wilco, Fleetwood Mac a Med

.peter Bálik .kultúra

Americkí umelci vzdávajú hold skupine Wilco. Fleetwood Mac oprášili svoj živý album z ich najúspešnejšieho obdobia a bratislavskí Med po rokoch ožili s novými pesničkami.

Rubrika Rewind: Wilco, Fleetwood Mac a Med

variuos: Wilcovered (Renew Records)

Táto kompilácia má veľmi zaujímavý príbeh. Pôvodne vyšla ako príloha k anglickému hudobnému časopisu Uncut v rámci článku o skupine Wilco, no zožala taký veľký úspech, že sa ju rozhodli vydať aj vo vinylovej podobe. Platňa nakoniec vyšla v rámci Record Store Day v roku 2020, ale hneď sa rozpredala a tak sa vydavateľstvo rozhodlo, že spraví ďalšiu dotlač na červenom vinyle. 

Táto platňa je poctou tejto americkej skupine a zvlášť mozgu a duše kapely Jeffovi Tweedymu, ktorý je výhradným autorom takmer všetkých piesní Wilco. Wilcovered ukazuje, koľko rôzny talentov tento skladateľ v sebe skrýva – je citlivým pesničkárom, radostným beatlesáckym melodikom, či extrentrickým experimentátorom. Jeho pesničky v podaní ostatných amerických hudobníkov sa dostávajú na nové miesta. Je tu  skupina Low, ktorá si vybrala War on War, Puss N Boots, za ktorou sa skrýva Norah Jones, nahrala nádhernú Jesus, etc. A nakoniec sa na albume mihne legendárny Billy Gibbons zo ZZ Top, ktorý vystrihne rockovú klasiku Casino Queen. Na dvoch platniach je toľko nádhernej hudby, že človek má chuť sa k nej neustále vracať. 

Renew Records

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite