Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledný beatnik Lawrence Ferlinghetti

.peter Zajac .kultúra .osobnosť

Lorenzo Ferlinghetti oznámil správu o smrti svojho otca takto: „V pondelok 22. februára 2021 zomrel vo svojej izbe v San Franciscu Lawrence Ferlinghetti. Pri poslednom výdychu držal ruky svojho syna a jeho priateľky. Príčinou smrti bolo pľúcne ochorenie. Týždeň predtým dostal prvú dávku vakcíny proti covidu-19“.

Posledný beatnik Lawrence Ferlinghetti JANET FRIES/GETTY IMAGES Lawrence Ferlinghetti v septembri 1977 pred vlastným kníh- kupectom City Lights v San Franciscu.

stojeden rokov je vek, keď už proti smrti nemožno namietať. Možno s ňou hrať len magické hry. Lawrence Ferlinghetti sa narodil 24. marca 1919 v Yonkersi v štáte New York. Zomrel krátko pred dovŕšením stodruhého roku, akoby symbolizoval neprekročiteľnosť čísla 101, ktoré pochádza z dvojkovej číselnej sústavy 1-0-1 a dnes ju používajú prakticky všetky číslicové počítače, pracujúce s bitmi a ciframi 0, 1. Tým vzniká pekný paradox beatnického hnutia, ktoré sa postavilo proti nadvláde pragmatickej racionality, za akú pokladalo ináč aj kapitalizmus. Lenže nadvláda pragmatizmu beatnikov – ako napokon nás všetkých – napokon dobehla. Človek nemusí byť naozaj mystik, aby videl tú číselnú mystiku. 

Vycizelované Lorenzove vety však skrývajú aj ďalšie emblematické významy. Posledný výdych Lawrencea Ferlinghettiho zdôrazňuje rolu dychu pre lyriku dvadsiateho storočia. Nielen pre beatnikov, ale možno najmä pre Paula Celana a jeho obraty dychu, sprevádzajúce zmeny v ľudskom živote od narodenia po smrť. To je Heideggerova existenciálna filozofia v praxi.  

A tak, ako sa skrátené dvadsiate storočie začínalo španielskou chrípkou a smrťou Guillama Apollinaira, predĺžené dvadsiate storočie sa končí covidom-19. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite