Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: The Band, Bob Dylan a Carole King

.peter Bálik .kultúra

Spomínate si na tlačítko Rewind? Dnes sa tracky skipujú alebo posúvajú, kedysi to istý čas trvalo, keď ste stlačili spätný gombík so šípku smerom nazad a kazeta vo walkmane sa za jemného škrípania pretočila na začiatok. Aj my sa budeme v tejto rubrike vracať do minulosti a informovať vás o reedíciách starých klasík. Keďže na hudobnej scéne sa toho teraz veľmi nedeje, priestor dostávajú výpravné boxsety, vychádzajúce k rôznym jubileám. Ak tomu budeme písať o aktuálnych novinkách.

Rewind: The Band, Bob Dylan a Carole King SITA/AP Photo/Chris Pizzello, File Bob Dylan na snímke z roku 2012.

1. The Band:  Stage Fright (Columbia)

UNIVERSAL MUSIC

Tretí album kanadskej skupiny The Band vyšiel v roku 1970. V čase vzniku nebol moc vítaným dieťaťom, podľa vtedajších kritík nedosahoval úrovne ich prvých dvoch platní, ktoré dnes patria k základným kameňom rockovej hudby konca šesťdesiatych rokov. Skupina okolo speváka a skladateľa Robbieho Robertsona sa preslávila tým, že vrátila hudbu k svojim koreňom a oprášila jednoduché muzicírovanie.

Vplyv The Band bol taký významný, že sa mu oddali aj The Beatles, ktorí opustili svoj psychedelickú fázu a vrátila späť jednoduchému nahrávaniu. The Band síce začínali v Dylanovej pivnici, kde na doslova kolene spravila poľné náhravky The Basement Tapes, no v čase vydania Stage Fright už boli zabehnutou partiou, vypredávajúcou štadióny, čomu nakoniec aj prispôsobila sound na treťom albume. Už to nie je iba roots music, The Band sú viac rockoví a funky, kde superinvečný klávesista Garth Hudson sa profiluje ako Marián Varga americkej scény. Nakoniec po rokoch došlo aj k rehabilitácii Stage Fright, ktorý sa na tohtoročnej reedícii dočkal nového mixu a masteringu a aj nového poradia piesní. Je to delikátny album so silnou kolekciou skladieb. A platňa hrá ako víno! 

2. Bob Dylan: 1970 (Sony Music) 

SONY MUSIC

Keď sme sa zastavili pri The Band, musíme aj pri ich súputníkovi Bobovi Dylanovi. Americký pesničkár má posledné roky licenčný problém. Podľa EÚ vydavateľ stráca práva na nahrávky staršie ako 50 rokov. Jediný spôsob ako tomu predísť je ich zverejniť a zabezpečiť si tak práva na ďalšie roky. Dylanove archívy sú nevydaných rarít z nahrávacích sessions a koncertov. K mnohým z nich sa už dostali piráti, ostatné veci vychádzajú v rámci oficiálnej série Bootleg Series.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite