Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: Futbalisti pod ním potili krv, ale milovali ho

.peter Bálik .kultúra .tvár týždňa

Za úspech považujeme, keď sa nášmu tímu podarí postúpiť na majstrovstvá sveta alebo Európy. Pod vedením Dr. Jozefa Vengloša postupovala československá reprezentácia pravidelne a takmer vždy dokázala na turnaji zamiešať karty. Prvenstvo na ME v Belehrade, tretie miesto na ME v Taliansku a výborný výkon v na MS v Taliansku nesú rukopis slovenského kouča, ktorý priniesol do svetového futbalu nové trénerské metódy a taktické postupy.

Tvár .týždňa: Futbalisti pod ním potili krv, ale milovali ho BEN RADFORD/ALLSPORT/GETTY IMAGES

jozef Vengloš začínal s futbalom v rodnom Ružomberku. Jeho inšpiráciou bol strýko Pufo Bačkor, ktorý sa poznal s legendárnym Ladislavom Kubalom. Počas štúdia na Vysokej škole pedagogickej ho v roku 1954 zlákali do Slovana Bratislava, kde sa rýchlo stal oporou tímu v strede poľa. „Ako futbalista bol dráč a ťahúň, ktorý začínal na 100 percent a potom pridával. Hrával záložníka s presnou prihrávkou a mal vždy kondíciu aj na dva zápasy po sebe,“ spomína na neho lekár Pavel Malovič, ktorý sa neskôr stal jeho spolupracovníkom a blízkym priateľom. 

Na mládežníckom turnaji v talianskom Viareggiu prebral trofej od sexbomby a herečky Giny Lollobrigidy a dostal od nej bozk. Tréner Jim Štastný mu vtedy dal prezývku Lolo. Legendárny kouč mal na neho silný vplyv. Vengloš si neskôr spomínal na cesty vlakom s mužstvom na zápasy, kde hltal trénerove slová o taktike, ako na súpera a cestou späť jeho podrobné hodnotenie zápasu. Počas tréningov si písal denníky z tréningov, ktoré dopĺňal o svoje postrehy. V polovici 60. rokov jeho kariéru zastavila žltačka, a tak sa vrhol rovno na trénerskú dráhu ako asistent, ktorý spolu so Slovanom vycestoval na austrálske turné. Tam si ho všimli zástupcovia miestneho klubu FC Prague Sydney a ponúkli mu džob.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite