Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendy sa rozhodli predať to najcennejšie, čo majú. Čo sa deje?

.peter Bálik .kultúra

Hudobné legendy ako Bob Dylan alebo Bon Jovi sa zbavujú toho najcennejšieho, čo majú – autorského vlastníctva svojich piesní.

Legendy sa rozhodli predať to najcennejšie, čo majú. Čo sa deje? SITA/AP Photo/Chris Pizzello Bob Dylan na snímke z roku 2012.

vo svetovej popmusic prišlo na jeseň k zaujímavému javu. Viaceré legendy sa rozhodli predať  autorské práva na svoje piesne. Správam predovšetkým dominovala suma 400 miliónov dolárov (iné médiá píšu 300 miliónov), ktoré dostal Bob Dylan za predaj svojho piesňového katalógu, čítajúceho niekoľko stoviek jeho skladieb. Za ním nasledoval Neil Young, Stevie Nicks a Lindsey Buckingham z Fleetwood Mac, Debbie Harry z Blondie, Chrissie Hynde z The Pretenders, členovia Bon Jovi alebo popová speváčka Shakira.

V hudobnom šoubiznise sú autorské práva považované za najcennejšiu záležitosť. Autori skladieb, ktorí sa ocitli z rôznych dôvodov na mizine, sa ich v minulosti zbavovali medzi poslednými, keď už nemali čo predať. Hudobníci si zarábajú rôznymi spôsobmi – z koncertov, predajom hudobných nosičov a tí, ktorí skladajú piesne alebo hudbu aj pomocou autorských práv. 

najcennejší artikel

Práve toto duševné vlastníctvo sa v čase korony stalo ešte cennejším artiklom. Keďže sa nekoncertuje a nové albumy sa vydávajú sporadicky, pre autorov hudby sú teraz jedným z mála spôsobov obživy. Hudba sa hrá stále, či v rádiách alebo televízii a v súčasnosti aj cez streamovacie servisy, i keď skladateľom stále platia málo. Súčasťou autorských práv sú aj licencie na reklamy alebo použitie skladieb vo filmovej tvorbe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite