Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Režisér Ostrochovský: Katolíci nemajú s naším filmom Služobníci problém

.peter Bálik .kultúra .film

Na svetových festivaloch získal chválu a ceny, no slovenský divák si naň musel počkať. Po dvoch odložených premiérach sa slovenský film Služobníci dostáva do našich kín. Príbeh o dvoch mladých kňazoch, ktorí sa musia rozhodnúť, či sa podvolia tlaku ŠtB alebo si zachovajú vlastnú tvár, nakrútil režisér Ivan Ostrochovský.

Režisér Ostrochovský: Katolíci nemajú s naším filmom Služobníci problém PUNKCHART FILM

v rozhovore sa dočítate:

  • kde vznikol nápad nakrútiť film Služobníci,
  • čo na ich film hovorila cirkev,
  • ako vyberali hercov,
  • aké boli reakcie na film na festivaloch.

kto prišiel s námetom k filmu Služobníci?

S Marekom Leščákom sme chceli robiť film o komunizme. Leščák sa dobre poznal s hercom Vladom Zboroňom, ktorý za socializmu študoval na Bohosloveckej fakulte, z ktorej ho vyhodili. Po čase za ním prišli eštebáci, že keď bude pre nich pracovať, dostanú ho späť do školy. Poslal ich do prdele. Vtedy sme si uvedomili, že máme pred sebou zaujímavý, ale trochu iný pohľad na toto obdobie, o ktorom bolo nakrútených už niekoľko filmov a neradi by sme sa opakovali. Každopádne sme mali pocit, že pri kňazoch je morálny konflikt ešte zaujímavejší. Keď kolaboroval traktorista, nikto sa nad tým nepozastavil, ale od kňazov, ktorí sa živia otázkami morality, sa očakáva viac.

do akej miery film vychádza z reálnych udalostí?

Najprv sme si veľa vecí vyrešeršovali. Navštívili sme ľudí, ktorí boli do hladovky na fakulte zapojení alebo neskôr aj postihovaní. Medzi hladovkármi bol dnešný arcibiskup Zvolenský. Nechceli sme točiť skutočný príbeh, aby sme sa vyhli diskusii, či to bolo takto alebo nie. Zobrali sme si to ako inšpiráciu. Všimli sme si, že všetci muži, ktorých sme oslovili, prežívali v tých časoch istý pocit paranoje. Nikto nemohol nikomu úplne dôverovať, a keď aj niečo robil proti režimu, nikomu si o tom nechcel hovoriť, aby si ho nedostal do problémov. Výsledkom minulého režimu bolo, že ste prestali ľuďom dôverovať. To je mottom tohto filmu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite