Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel francúzsky návrhár a vizionár Pierre Cardin, ambasádor mladosti, optimizmu a futurizmu

.marianna Sádecká .kultúra

Vizionár Pierre Cardin, s citom pre podnikanie a dizajnérsky futurizmus, ktorý navrhoval obleky pre skupinu Beatles, bol najstarším, stále pracujúcim módnym návrhárom medzinárodnej scény. Dizajnérom na módnej scéne bol 60 rokov a do dôchodku sa neuberal. Zomrel vo veku 98 rokov.

Zomrel francúzsky návrhár a vizionár Pierre Cardin, ambasádor mladosti, optimizmu a futurizmu Lionel Cironneau/AP

francúzsky návrhár a podnikateľ Pierre Cardin zomrel vo veku 98 rokov. Muž, ktorý ovplyvnil niekoľko generácií návrhárov, sa preslávil nielen futuristickou módou, ale aj šikovným marketingom a vizionárskymi obchodnými stratégiami. 

Génius Pierre Cardin, sa narodil v roku 1922 neďaleko Benátok, no vzostup fašizmu Benita Mussoliniho prinútil jeho rodinu presťahovať sa do Francúzska, kam odišiel s rodičmi ako dvojročný. 

Preferujem oblečenie, ktoré vymýšľam pre život, ktorý ešte neexistuje - svet zajtrajška.

Kariéru odštartoval v Paríži a pred založením vlastného módneho domu sa pripojil k Christianovi Diorovi, s ktorým sa zúčastnil revolúcie „New Look“. Revolúciou a rezolúciou slobody, futurizmu, mladosti a optimizmu sa dá označiť celý jeho život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite