Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel bývalý špión a najdôležitejší britský spisovateľ dvoch storočí: John Le Carré, hľadač dobra a zla

.marína Gálisová .kultúra

Studená vojna nebola povznášajúca. Dennodenne ničila ľudí a to množstvo príbehov, ktoré pri tom vyprodukovala, ju neospravedlňuje. Ale niektoré z tých príbehov sú krásne, hlboké a večné ako antické drámy: ak ich zaznamenal John Le Carré.

Zomrel bývalý špión a najdôležitejší britský spisovateľ dvoch storočí: John Le Carré, hľadač dobra a zla SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

dvanásteho decembra odišiel z tohto sveta ticho a nenápadne veľký spisovateľ, ktorého dejiny britskej a svetovej literatúry asi nikdy celkom nedocenia. Tvoril totiž v „špionážnom žánri“, ktorý kdekto podceňuje. John Le Carré, vlastným menom David Cornwell, bol však jedinečným kronikárom morálnych zápasov človeka v dvoch susediacich storočiach a jeho dielo by nemalo zapadnúť.  Už preto, ako nebojácne hľadal večné hodnoty tým spôsobom, že ich spochybňoval.

V roku 1991 ma na hodine angličtiny kanadská lektorka prichytila, ako si pod lavicou čítam bondovku v origináli. Namiesto toho, aby ma vyhrešila, povedala, že mi niečo donesie. „Niečo lepšie,“ usmiala sa. A na druhý deň mi požičala novučičké vydanie románu Russia House od Johna Le Carrého. Príbeh o pracovníkovi vydavateľstva, ktorý pri návšteve v Sovietskom zväze dostane do rúk rukopis od disidenta – a spolu s ním osud ľudí, na ktorých mu začne hlboko záležať. Tá kniha s nepravdepodobným a neraz nehrdinským hrdinom zaúčinkovala ako blesk do predstavivosti. 

Aj napriek Le Carrého rozvitým súvetiam, napriek komplikovanej slovnej zásobe, pre maturantku ešte príliš náročnú, som príbeh doslova vdýchla. Nasledovala The Little Drummer Girl a potom The Man Who Came in from the Cold. Napínavé špionážne trilery, v ktorých sa napätie neeskalovalo svišťaním guliek ani pneumatík pri naháňačkách, kde neboli fantastické technovychytávky ani sériové erotické dobrodružstvá na štýl Jamesa Bonda. Ale každá z tých kníh portrétovala človeka na hrane. Jednotlivca, ktorému do života zasiahli vyhrotené dilemy a od jeho rozhodnutia závisí neznesiteľne veľa. Ani jedna z tých kníh sa nekončila hladkým happyendom. Ani jeden z hrdinov nedopadol ktovieako dobre. Po prečítaní však zanechali dojem celistvej krásy, jemného smútku a veľkého šťastia z toho, že človek mal s takým dielom vôbec tú česť.

V mysli sa mi začal skladať obraz studenej vojny, ako ju vnímali na druhej strane železnej opony – vtedy relatívne čerstvo strhnutej. Ja, odchovaná na odpore k neslobode, na počúvaní Radio Free Europe a Voice of America, som sa dovtedy nazdávala, že o slobode čosi viem. John Le Carré mi ukázal, že sa musím ešte veľa učiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite