Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dr. Paradox. Sean Connery bol na Bonda pôvodne príliš proletársky, no dal mu filmovú nesmrteľnosť

.marína Gálisová .kultúra .sean connery

Jediný skutočný Bond, tak mu hovorili. Sean Connery chcel byť oveľa viac ako Bond. Rola, ktorá mu časom liezla na nervy, však presiahla všetky škatuľky a definovala atmosféru doby.

Dr. Paradox. Sean Connery bol na Bonda pôvodne príliš proletársky, no dal mu filmovú nesmrteľnosť GETTY IMAGES Sean Connery a Shirley Eatonová na nakrúcaní milostnej scény v bondovke Goldfinger, ktorá vyšla v roku 1964

keď stvoriteľ Jamesa Bonda uvidel herca, ktorého chceli obsadiť do tejto roly vo filme Dr. No, ozvali sa v ňom všetky inštinkty: tohto ani náhodou! 

Sean Connery, takmer dvojmetrový Škót bez extra vzdelania, bodybuilder a futbalista s drsným výrazom v tvári? 

Flemingovi sa svet obrátil hore nohami. Jeho pôvodná predstava o predstaviteľovi agenta 007 sa vznášala kdesi v elegantných kruhoch Caryho Granta: hrdinu, ktorý ešte aj údery rozdáva blazeovane, ako iní jedia hľuzovky.

veľmi osobné dôvody

Aby bolo jasné, Ian Fleming mal na hnev osobné dôvody. On totiž písal agenta 007 do veľkej miery podľa seba – čiže podľa idealizovanej predstavy o sebe a svojich životných úspechoch. Sám mal na konte kariéru v zákutiach britských tajných služieb, cestovanie po obskúrnych kútoch sveta vrátane komunistického Ruska, zažil dosť z vojnovej špionáže.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite