Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Unikátne fotografie Alana Hyžu v novej knihe Spiš. Tiene a ozveny

.alan Hyža .kultúra ..alan hyža

Fotograf Alan Hyža nedávno predstavil novú knihu Spiš. Tiene a ozveny, na ktorej pracoval štyri roky. Prinášame jeho text a ukážku unikátnych fotografií, ktoré fotil svojím veľkoformátovým dreveným fotoaparátom.

Unikátne fotografie Alana Hyžu v novej knihe Spiš. Tiene a ozveny ALAN HYŽA Alan Hyža: Jánovce, 2019.

niekedy na prelome tisícročí som sa dostal k niekoľkým starým skleneným negatívom. Zachovali sa po ľuďoch, ktorých som nepoznal, a nebyť môjho záujmu, pravdepodobne by navždy zmizli. Upútali ma kvalitou a rozmermi, bolo to niečo nevšedné. 

Nádhera, na ktorú sa proti svetlu dalo pozerať ako na obraz, a kde človek videl všetky detaily. Ateliérové portréty, skupinové fotografie, krajinky... 

 Navonok nesúrodá kolekcia od rôznych autorov mala čosi spoločné – všetky boli zo Spiša. Nenašiel som medzi nimi diela významných miestnych fotografov Divalda či Mat­­za (aj keď ktovie?), avšak na jednoduchých priamočiarych záberoch ma vzrušovalo, že som spoznával známe miesta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite