Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto môže za pandémiu na Orave. Františkáni? Je to komplikovanejšie (reportáž)

.michal Oláh .boris Németh .spoločnosť

„Na Oravu každý kašle a zrazu sa všetci pýtajú, prečo to tu vybuchlo,“ sťažuje sa nám zdravotnícky záchranár po príchode do Trstenej. Neželal si byť menovaný rovnako ako väčšina oslovených Oravčanov. Zdrojom nákazy sú podľa niektorých miestni františkáni.

Kto môže za pandémiu na Orave. Františkáni? Je to komplikovanejšie (reportáž) Boris Németh Františkán, brat Matúš Racek, vo františkánskom kostolíku u centre Trstenej.

„to je úplná blbosť,“ reagoval nahnevane ďalší zdravotník Hornooravskej nemocnice v Trstenej, „oni to byť v takomto rozsahu nemohli,“ pokračuje sebaisto. Meno tiež nechcel zverejniť. Tak ako väčšina tunajších ľudí má strach zo straty zamestnania, ak by povedal čosi proti „vrchnosti“. 

Opatrnosť cítiť v rozhovoroch zovšadiaľ. Pripomína obdobie totality, keď každý radšej „držal hubu a krok“. Otvorene chceli o svojich obvineniach rozprávať len františkáni. 

 V Trstenej žije ich komunita s prestávkami počas vojen a totalít už štyristo rokov. Dnes ich tu býva osem. Po niekoľkých nešťastne formulovaných reportážach v RTVS a ďalších médiách sú podľa mnohých Oravčanov hlavnými vinníkmi šírenia nákazy oni. COVID-19 priniesli na Oravu vraj z augustovej mariánskej púte v Chorvátsku. Úrad verejného zdravotníctva považuje tento autobusový zájazd za „významný zdroj nákazy v regióne“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite