Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.knižnica Marianny Sádeckej. Nikdy nemyslieť na seba

.marianna Sádecká .kultúra .kultúra

Bez toho, aby ste spoznali uvažovanie tých, ktorých najmenej počúvajú, nemôžete spoznať spoločnosť. Tak by sa dala zhrnúť kniha Claire Messudovej Žena z horného poschodia. A niekedy nemusíte ani počúvať, čo hovoria. Stačí pozorovať, ako žijú. Slušne, úslužne a s utajeným hnevom.

.knižnica Marianny Sádeckej. Nikdy nemyslieť na seba Claire Messudová: Žena z horného pos- chodia. Inaque, 2020. Preklad: Marína Gáli- sová.

nora je príkladnou učiteľkou na základnej škole v Bostone. Sama o sebe hovorí, že je ženou z horného poschodia. Tvrdí, že ženy z horného poschodia žijú život plný tichého zúfalstva a sú absolútne neviditeľné. Prevzala všetky úzkosti, sklamania a strach svojej matky. Spolu so základným nastavením dobrého katolíckeho dievčaťa: čo, paradoxne, neznamenalo veriť – skutočne veriť v hodnotu vlastného úsilia, v jedinečnosť vlastnej duše. 

V tichosti tvorí a žije život zotrvačnosťou dobrej dcéry a učiteľky. Jej život zmení príchod rodiny z Paríža, esencia, ktorú z nich Nora cíti a ktorá zapáli jej plameň života. Učiteľka Nora má s každým z nich vzťah, na ktorom lipne. Muž, pôvodom z Libanonu, prednáša na univerzite, jeho žena je krásna talianska umelkyňa. Majú syna, ktorého Nora učí.

Po roku aj Nora objavuje svoje limity. Zisťuje, že je nebezpečné hľadať vlastnú identitu v iných. Nora tak prišla k láske aj zmyslu života. Vzdala sa života, o ktorom snívala, alebo práve dostala od života druhú šancu vďaka tejto kozmopolitnej rodinke? Túžba žiť veľký život, taký vzdialený tomu jej, v nej odkrýva hlad po živote. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite