Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto bol Sv. Vincent de Paul. Strážny anjel väzňov s inšpiratívnym príbehom

.štefan Chrappa .kultúra .esej

Na nasledovníkov sv. Vincenta de Paul narazíte všade vo svete. Dokonca na Madagaskare! V bratislavskom Ružinove vystavali duchovné centrum tejto časti mesta. Na periférii pri letisku funguje nízkoprahová nocľaháreň De Paul. Pred rokmi som videl, ako zraneným ľuďom dodávali dôstojnosť v Útulku sv. Luizy de Marilac. Slovenských kňazov z tejto komunity stretnete aj v Hondurase.

Kto bol Sv. Vincent de Paul. Strážny anjel väzňov s inšpiratívnym príbehom WIKIMEDIA COMMONS Paul Delaroche: Svätý Vincent de Paul sa v káz- ni na dvore Ľudovíta XIII. prihovára za opustené deti, 1823. Vďaka obe- tavej práci sv. Vincenta a jeho spolupracovní- kov dostali tisícky ne- chcených detí šancu prežiť normálny život v náhradných rodinách.

určitým pravidlom býva, že tí, ktorí vytvorili veľké diela, fungovali zásadne v ťažkých podmienkach. Géniovia, ktorí stratili roky života vo väzeniach, vyhnanstvách či otroctve, naplno rozvinuli svoje dary. To je fenomén svetla v človeku. Svetla, ktoré sa nedá zhasnúť nijakým spôsobom, a už vôbec nie násilím alebo vraždením. Človek obdarený veľkým duchom bude prinášať dobré ovocie alebo, ak chcete, kvalitné výsledky, hocikde by bol. 

Tolstoj uvažuje o utrpení takto: „Utrpenie je potrebnou podmienkou rastu tak fyzického, ako i duchovného. Bez utrpenia nemôže život prejsť z jednej formy do druhej. Nemôže, lebo samo utrpenie pôsobí rast.“ Saleziánsky misionár Karol Nižňanský, rodák z Vrbového, ktorý za života absolvoval stovku operácií pre podlomené zdravie a v Indii vybudoval školy, ktoré fungujú dodnes, vo svojich spomienkach píše, že dokonca aj komunisti v Československu veria veriacim viac ako neveriacim. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite